Теодора Генчовска: Палежът в Битоля е преднамерен и хладнокръвен

0
Външният министър Теодора Генчовска посети Битоля, за да се запознае с последиците от опожаряването на българския културен център в града. В събота българският културен център „Иван Михайлов“ осъмна с опожарена входна врата. Центърът беше открит на 17 април в присъствието на премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова.

„Веднага след като научих по време на срещата ни с Буяр Османи за палежа на културния център, тръгнах към Битоля. Срещнах се на място с директора на полицията на Битоля. Благодаря за бързата реакция и на пожарната, и на полицията, на дежурния прокурор. Директорът на полицията се ангажира да се вложат всички усилия за разкриване на извършителя на това неприятно действие и вандалски акт“, заяви в неделя пред бТВ Теодора Генчовска, която е в Скопие.

„Очакванията ми са, че и съдебната власт в Република Северна Македония ще си свърши работата. Успях да видя на записите на една от камерите един човек, който спокойно пристига с велосипед, сваля туба със запалителна течност и спокойно излива течността пред вратата на дома. Това спокойствие беше малко нарушено, тъй като огънят, който лумна, беше огромен, той се уплаши, подозирам, че човекът има някакви наранявания от този огън, може би той ще потърси медицинска помощ. Човекът беше с маска“, разказа Генчовска.

Личното й мнение е, че вандалският акт е извършен хладнокръвно, целенасочено и преднамерено.

„Това не вярвам, че ще се отрази на отношенията ни с РСМ. Не бих казала, че има пожар в отношенията ни с РС Македония. В момента отношенията ни са нормални конструктивни, води се нормален работен диалог. Двата екипа работят задълбочено много часове отнема, продължаваме, за да се опитаме да намерим решение на отворените въпроси в изпълнение на Договора за добросъседство“, коментира външният ни министър.

Според нея пожарът е израз на речта на омразата. „Очакванията ни са РСМ и нейното правителство да има последователна всеобхватна политика за преодоляване на говора на омразата“, подчерта Генчовска.

След откриването на културния център „Иван Михайлов“ в Битоля преди месец имаше заплахи и призиви в социалните мрежи за подпалване на клуба, е коментирал председателят на запаления клуб в РСМ Любчо Георгиевски, цитиран от БГНЕС.

„На камерите ясно се вижда, че пожарът не е случаен. Едно лице полива с бензин и пали вратата. Благодарение на бързата намеса на пожарната, огънят е потушен. До нас има жилищна сграда, зад нас има католическа църква и ако не беше потушен пожарът, трагедията щеше да е по-голяма. Щетите за клуба не са много значителни, но това е директна атака срещу българите в Македония, не срещу културния център“, твърди Георгиевски. 

В събота МВнР връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски по повод извършеното. Външно министерство очаква властите на Република Северна Македония да предприемат решителни действия за незабавното разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на палежа.

Източник: mediapool.bg

The post Теодора Генчовска: Палежът в Битоля е преднамерен и хладнокръвен appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Теодора Генчовска: Палежът в Битоля е преднамерен и хладнокръвен

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация