Съдът не откри дискриминация във ваксинационния план срещу Covid

0
Софийският районен съд отхвърли искове на Българския хелзинкски комитет (БХК) срещу Министерския съвет и бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов (ГЕРБ) за дискриминация срещу възрастните и хронично болните във възприетата от държавата имуниционна стратегия срещу Covid-19.

Решението, което е постановено на 7 ноември, не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Единият от исковете е за това, че възрастните хора на и над 65-годишна възраст и хората с придружаващи хронични заболявания бяха поставени по-назад в първоначалния имунизационен план. Според БХК това представлява нарушение на забраната за пряка дискриминация по признаците „възраст“ и „увреждане“. Той, обаче е отхвърлен като неоснователен заедно с иска за непряка дискриминация чрез т. нар. „зелени коридори“ за ваксиниране. Другият отхвърлен иск е, че Ангелов е извършил пряка дискриминация по признаци „възраст“ и „увреждане“, като не е приоритизирал възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с придружаващи хронични заболявания, както и че е извършил непряка дискриминация.

Последният отхвърлен иск е за осъждане на ответника Министерски съвет да преустанови нарушението, като измени Националния план за ваксиниране срещу Covid-19, приоритизирайки възрастните хора и тези с придружаващи хронични заболявания.

В мотивите си съдът посочва, че през първата седмица след въвеждането на т. нар. „зелени коридори“ броят на ваксинираните под и над 60-годишна възраст не се различава съществено, от което следва извод, че чрез въвеждането не е бил ограничен достъпът на възрастните хора до ваксини.

Съдът намира, че паралелното ваксиниране в периода от 19.02.2021 г. до 17.05.2021 г. на лица от целевите групи на Фази І – V и всички други желаещи има легитимна цел – да се осигури максимално оползотворяване на наличните количества ваксини на фона на общоизвестното обстоятелство за ограничени доставки на ваксините и нежелание на множество лица от целевите групи в приоритизираните фази да се ваксинират в първите месеци на ваксинационната кампания. Според съда възприетият от правителството подход отговаря и на препоръките на Европейската комисия за предприемане на специфични стратегии за някои групи от населението като младите хора.

„Никога и по никакъв начин не бих си позволил да дискриминирам която и да е било група от населението за сметка на друга“, написа в профила си във Фейсбук Костадин Ангелов, по повод решението на съда.

Източник: mediapool.bg

The post Съдът не откри дискриминация във ваксинационния план срещу Covid appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Съдът не откри дискриминация във ваксинационния план срещу Covid

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение