Студентите вече няма да носят по институциите уверения, че учат

0
Студентите и докторантите няма да се налага да представят уверения, че учат пред държавни и общински институции и техните структури. Това предвижда проект на наредба на Министерството на образованието и науката, който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието и науката.

Отпадането на уверенията става възможно след обединяването на регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти с този на завършилите студенти и докторанти. След приемането на наредбата ще започне да действа общ регистър на всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти, по степени на обучение и по професионални направления.

Чрез изцяло нов модул в регистъра – Национална електронна студентска карта, студентите и докторантите ще могат при нужда лесно и бързо да доказват пред трети лица статута си на учащи, както и други необходими данни, свързани с тяхното обучение.

Автоматизираните процеси на регистъра ще позволят на висшите училища много по-лесно, бързо и точно да въвеждат данните за студентите и докторантите и да извличат информация. Новият регистър е свързан с този на висшите училища и с останалите бази данни, поддържани от образователното министерство. Така информацията между институциите ще се обменя служебно.

„Значително се намалява и административната тежест върху студентите и висшите училища, както и става възможно генерирането на статистическа и справочна информация, необходима за планирането и мониторинга на стратегии и политики в областта на образованието и науката“, твърдят от образователното министерство.

Създадени преди повече от десетилетие, регистрите в областта на висшето образование бяха децентрализирани и оперативно несъвместими, което не позволяваше тяхното пълноценно използване от МОН и от висшите училища, нито автоматизирания обмен на данни за целите на комплексното административно обслужване, допълват от ведомството. 

Източник: mediapool.bg

The post Студентите вече няма да носят по институциите уверения, че учат appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Студентите вече няма да носят по институциите уверения, че учат

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение