Столична община мълчи прави ли търгове само с един кандидат

0
Столичната община не е предоставила данни на Министерството на финансите колко фирми са участвали в проведените от нея обществени поръчки, по които е имало плащания през 2020 г. Заради липсата на тази информация става невъзможно да се установи по каква част от търговете е имало реално състезание между фирми и каква част са с един изпълнител. Последната практика винаги поражда съмнения за непрозрачност и субективизъм. Липсата на данни от София лъсна в четвъртък от изнесени официални данни от министъра на финансите Асен Василев по време на Обществения съвет за разходването на бюджета. В същото време морската столица Варна се оказва първенец по възложени дейности без обществени поръчки – цели 60 от 274.

Другият голям морски град Бургас е “отличникът” по възложени поръчки, в които е участвал само един участник – 156 от 281.

София тепърва ще обобщава данни

От Столична община посочиха пред Mediapool, че информацията с колко състезатели са правени обществените поръчки не е предоставена на ведомството на Асен Василев, защото им е необходимо много повече време за обобщаването й. Оттам посочиха, че събират данни от 24-те си районни кметства и от над 60-те си второстепенни разпоредители на общински средства. Наред с това направиха и уговорка, че информацията за обществените им поръчки е публична в платформата на Агенцията за обществени поръчки и всички плащания над 10 000 лева се одобрявали от ведомството на Василев.

От представената непълна информация на МФ става ясно, че в София през миналата година са текли плащания по 228 договора на обща стойност 605 млн. лв. Първенец, макар и само с един договор, е общинската фирма „Метрополитен“, но за цели 50 млн. лв. Конкретният договор не е споменат, но най-вероятно е бил свързан с изпълнението на третия лъч на метрото. Прелюбопитна е втората фирма сред първенците по взети милиони от общината – Софекострой ЕАД. За 2020 г. нея са посочени 18 договора за 46 млн. лв.

Прелюбопитна е историята на тази общинска фирма. На 14 януари т.г. Столичният общински съвет взе решение столичното дружество „Чистота Искър“ да се превърне в „Софекострой“ и наред със сметосъбирането, да започне официално и да строи.

В доклада, с който стана трансформацията, бе посочено, че през 2020 г. общинската фирма е осъществила строителство в областта на инфраструктурното и високото строителство. Изброени са обекти, сред които най-любопитният е ремонт на сектор „Примати“ в Зоологическата градина. А също и ремонти на 42-а детска градина „Чайка“, изграждане и ремонт на детски площадки, на пешеходни алеи, на публично улично осветление, ремонт на мост и пешеходна алея в Южен парк и др.

„Реално с това решение София си официализира дружество, което подобно на държавната „Автомагистрали“ ще строи без търг и техника. Посоченият ремонт на хабитата за маймуни в зоопарка бе възложена без обществена поръчка. Освен това, отново без обществена поръчка фирмата има договор за ремонт на 56 детски площадки в София“, коментира тогава пред Mediapool Борис Бонев от гражданската инициатива „Спаси София“.

В „топ 3“ влиза и „Трейс груп холд“ с четири договора за 38 млн. лв. От справката на МФ обаче не става ясно за кои обекти, изпълнявани в столицата от компанията, е платена тази сума. Някои от обектите, които изпълнява фирмата, са реконструкция на бул. „Тодор Каблешков“ от бул. “България“ до ул. “Луи Айер”, участък от разширението на третата линия на метрото и др.

Буксуване с детските градини в столицата

От данните, осветени от Министерство на финансите лъсва и друг тревожен факт, свързан с един от най-големите проблеми на столицата – недостигът на детски градини.

За решаване на този проблем правителството на Бойко Борисов е отпуснало с постановление на МС 68 млн. лв., от които 65 млн. лв. за столицата, ръководена от Йорданка Фандъкова, която доскоро бе в ръководството на ГЕРБ. Данните на МФ обаче показват, че 74% от средствата са неусвоени към 30 юни 2016 г.

Усвоени са едва 11% от парите или 10 млн. лв., като се очаква до края на годината да бъдат усвоени още 28 млн. лв.

Прелюбопитен е фактът, че за 13% от средствата все още дори не са обявявани обществени поръчки. 

Около 10 000 деца в София тази година не успяха да намерят място в общински детски градини, и около 4 000 деца в частни. Това стана причина и за протести на родители с искане на оставката на кмета Йорданка Фандъкова.

На този фон, изненадващо Фандъкова обяви за виновни с проблема за детските градини районните кметове от опозицията, които според нея не упражнявали достатъчно контрол и строежите на сградите се бавили. Районните кметове отрекоха тези твърдения.

Варна първенец по възлагане без конкурс

Варна е сключила 60 договора без да извършва обществени поръчки, става още ясно от данните на МФ. В топ 10 на изпълнителите на обществени поръчки с един участник първенец е „Хидрострой“ АД. Фирмата има цели 16 договора, които директно са й възложени, за 20.5 млн. лв.

Това е варненска компания на бившия пътен шеф Велико Желев, която премести офиса си в София. Тя беше водещ партньор в консорциума, който изгради Северната скоростна тангента на София.

Участва и в изграждането на подхода към бъдещия тунел под връх Шипка, а след това спечели и поръчката за самия тунел, строи магистрала „Хемус“ и др.. Собственикът й купи и свързваната с Делян Пеевски „Водстрой 98“, която впоследствие ребрандирана на ВДХ.

Бургас – отличник по търгове с един участник

Бургас е отличник по търгове, направени само с един участник. От общо 281 възлагане на дейности, 156 са проведени именно с един участник. Първенец сред тях е „Нелсен Чистота“ с договор за 73.8 млн. лв. Фирмата е част от холдинг “Титан” на братя Димитър Борисов и Иво Иванов.

Втори се подрежда „Щрабаг“ с договор за 12 млн. лв.

Пловдив без конкурс дава най-много за смет

Първенец в обществените поръчки с един изпълнител в Пловдив е КМД ЕООД. По данните на МФ дружеството по този начин е получило 3 договора за 57.6 млн. лв. На сайта си компанията обявява, че е най-бързо развиващата се комунална компания за събиране, транспортиране и временно съхраняване на над 140 вида отпадъци. Разполага с над 200 машини, от които над половината са с екологичен стандарт ЕВРО 5 и Евро 6.

Търговският регистър показва, че собственик е дружеството „Евроконсулт 2007“ АД. Зад него стоят Иван Тупаров, Петя Иванова и Атанас Търев. Любопитен детайл е, че Иван Тупаров е републикански шампион по дълъг скок, който е първият българин скочил над 8 метра. Съдружникът му Атанас Търев е бивш спортист, рекордьор на овчарски скок. Той печели няколко бронзови медала на европейски първенства, а през 1986 година е европейски шампион в зала.

Търев е и предишен съдружник на оръжейния търговец Николай Гигов в проекта за изграждане на завода за преработка на твърди битови отпадъци край пловдивското село Шишманци.

Синът на Асен Търев – Кирил Търев е общински съветник от земеделски съюз „Александър Стамболийски“ в община Пловдив. През зимата той бе в епицентъра на скандал, след като стана ясно, че е събрал 70 гости заедно с фолк певици в ресторант за да отпразнува 30-ия си рожден ден. Работата на ресторантите по това време бе тотално забранена заради действащ локдаун, свързан с Covid-19.

За по-малко милиони, но пак с един участник

Останалите общини, включени в проучването на МФ, също имат възлагане с един участник, но прави впечатление, че договорите са под 1 млн. лв. Например, първенец за община Стара Загора е фирмата Вал-ком ЕООД, която е получила 900 000 лв. и е собственост на Крум Здравков. Дружеството е член на Камарата на строителите в България. В момента фирмата изпълнява ремонта на руския пазар в града.

Община Перник е дала 11.5 млн. лв. отново с поръчка с един участник по два договора на Райкомерс Конструкшън ЕАД, която от своя страна е собственик на  Райкомерс Инженериг. Собственици на фирмата са семейство Козареви –  Благой Козарев, Илия Козарев, Райна Козарева и др.

В Русе над 11 млн. лв. са дадени директно на консорциум „Паркстрой“, управляван от Николай Владов за поддържане на зелените площи на града. В обединението влизат дружествата „Инфрабулпак” ЕООД и Вектор ЕООД. Първото дружество е собственост на Елена Станьова, а второто – Христо Трошанов.

Във Велико Търново първенец е консорциум „Регионално депо Велико Търново“, който е взел директно от общината над 10 млн. лв. В него влизат „Политрейд Кънстръшън“ и Ай Би Пи Мениджмънт, като първата фирма е собственост на втората, зад която стоят Паулина и Михаела Христови. И още “Скок – С” и “Ресурс фонд”. Зад „Скок-С“ стои споменатия вече Атанас Търев, който отговаря и за сметоизвозването на Пловдив.

Над 8 млн. с три договора без допускане на други участници са възложени на Еф Си Си България ЕООД, което е български клон на австрийско дружество. То обаче е закупено през 2020 г. от варненската фирма „Уейст Солюшънс България“. От своя страна фирмата е собственост и на „Уейст Солюшънс“. В дружеството сред управителите е Кирил Атанасов Търев. Последният, както бе споменато е син на Атанас Търев, за който стана ясно че участва в сметоизвозването на Пловдив и Велико Търново. 
 

Източник: mediapool.bg

The post Столична община мълчи прави ли търгове само с един кандидат appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Столична община мълчи прави ли търгове само с един кандидат

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация