Спасителите от Банско и Разлог: Първите два дни не знаехме ден ли е, нощ ли е

0

Спасителните кучета и техните водачи от отрядите в Банско и Разлог вече са на родна земя, след като участваха в спасителни акции в Турция след опустошителното земетресение, съобщава БНР.

Пет дни спасителните ни екипи са работили в изключително рискови условия и свръхнатоварване. Най-тежко е било за четириногите спасители, споделя Атанас Уков, водач на кучето Норд:

„Първите два дни не знаехме ден, нощ ли е, час, просто пускаме кучетата да работят и в един момент преценяваме, че трябва да ги спрем да починат, тъй като работата им с нос ги изморява изключително бързо“.

Организацията на терен в градовете с най- големи разрушения е била перфектна, а нашите спасителни екипи са били първите, притекли се на помощ:

„Всичко бе заработило като една перфектно смазана машина. Много добра стиковка с турската спасителна служба на терен, които ни предоставиха преводачи, полицаи и имахме уговорка да ни пращат на места, на които вероятно има живи хора. Може би тази логистика ни направи ефективни“.

Четиримата планински спасители от Банско и Разлог още дълго ще живеят с ужаса от разрушенията и от извадените изпод развалините безжизнени тела. Но спасените седем човешки живота им помагат да преодолеят психическия срив, споделя Уков:

„Едно огромно благодаря на всички участващи, защото наистина с хора като тези се влиза в ада, а ние имаме чувството, че буквално бяхме там“.

The post Спасителите от Банско и Разлог: Първите два дни не знаехме ден ли е, нощ ли е appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви