София и Скопие осъдиха провокацията с българския културен център в Битоля

0
Българският културен център „Иван Михайлов“ в Битоля осъмна в събота с опожарена входна врата. За инцидента съобщиа от самия център и изразиха очакване институциите възможно най-скоро да разследват случая и извършителите да бъдат изправени пред правосъдието. Центърът беше открит на 17 април в присъствието на премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова.

В следващите часове властите в София и Скопие единодушно осъдиха провокацията.

“Осъждам остро палежа на културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, представляващ опит за провокация и дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи. Българският външен министър пътува към Битоля, за да се запознае на място с щетите“, написа в Туитър премиерът Кирил Петков.

Той допълни, че българското правителство ще продължи да работи за защитата на правата на българската общност в Северна Македония и да подпомага дейността й.

“Благодаря на премиера Ковачевски за бързата реакция и очаквам от компетентните служби на Северна Македония да издирят и накажат извършителите на този вандалски акт. Бъдещето на региона не трябва да става заложник на опитите за дестабилизация от злонамерени маргинални групи“, заяви Петков.

От Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че Теодора Генчовска ще посети мястото на инцидента и ще проведе разговор с представителите на сдружението. Тя е на посещение в югозападната ни съседка по покана на колегата си Буяр

Османи с цел продължаване на диалога относно отворените двустранни въпроси, свързани с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

По-късно МвнР връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски по повод вандалския акт. 

„Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония. Толерирана повече или по-малко от официалните власти, тя намираше години наред израз в рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и обществени места тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни“, заяви  в позиция държавния глава Румен Радев.

„Бихме искали да вярваме, че призивите, които днес чуваме от официални институции в РСМ решително да се търсят извършителите на този варварски акт, ще се реализират на практика. Същевременно, следва да отбележим, че досега не ни е известен нито един извършител на многобройните подобни престъпни действия срещу българите в РСМ“, допълва президентът.

„Подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба“, написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Още при откриването му, преди месец, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония.

Само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности“, коментира тя. 

Последва реакция и от президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

„Остро осъждам палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля. Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България“, написа той на страницата си във Фейсбук.

Пендаровски призова компетентните институции да извършат бързо и задълбочено разследване, да вземат всички необходими мерки, да открият и санкционират извършителите.

„В 21 век нищо не се постига с палежи и опожаряване,“ написа на фейсбук страницата си премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, осъждайки остро „палежа на сградата на Центъра на българската общност в Битоля”.

Ковачевски пише, че е дал съм ясни насоки към съответните институции случаят веднага да бъде изяснен.

”Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички нас останем спокойни и достойни, а с извършителите ще се разправят институциите,” написа Ковачевски в профила си във Фейсбук.

В официална позиция от БСП категорично осъждат подпалването на българския културен център в Битоля и призовават правителството на западната ни съседка да предприеме мерки.

„Осъждаме категорично тази недопустима проява на омраза и конфронтация. Такива прояви усложняват още повече диалога между двете страни. Призоваваме македонското правителство да предприеме мерки срещу такова поведение и да не допуска то да се повтаря“, заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Иван Ченчев.

Източник: mediapool.bg

The post София и Скопие осъдиха провокацията с българския културен център в Битоля appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: София и Скопие осъдиха провокацията с българския културен център в Битоля

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация