София иска от Скопие да подпише нов документ с 6 ангажимента (видео)

0
София и Скопие работят по двустранен протокол с 6 конкретни точки, който би трябвало да бъде готово през ноември, съобщи президентът Румен Радев пред журналисти в Бърдо, Словения, където се провежда срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани,

Радев говори, след като в рамките на форума проведе две срещи с македонския премиер Зоран Заев в различни формати. Единият от тях бе по инициатива на германския канцлер Ангела Меркел и в нея участва и френският президент Еманюел Макрон.

„РС Македония няма как да подмине катарзиса. Позициите ни са ясни. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници продължаващо в годините все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са потискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народи, ние няма как да кажем „Да” за начало на преговорите“, каза Радев.

По думите му в протокола трябва да залегне ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите нередности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да бъдат променени учебните програми, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи и други.

Радев говори много остро към македонските управляващи, потвърждавайки че София няма лесно да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС. В същото време той официализира готвения двустранен протокол без да става ясно дали ако македонците го подпишат, България ще вдигне блокадата пред тях.

София е изправена пред много силен натиск от САЩ, ЕК и някои европейски страни да „пусне“ Скопие по пътя му към ЕС, а македонските управляващи демонстрират оптимизъм, че е възможен пробив още през декември. В същото време форума разкри, че и някои от по-богатите държави имат резерви към разширяването на ЕС със страните към Западните Балкани.

Радев представи пред журналисти серия изисквания към Скопие, като по думите му българската позиция вече е разбираема за останалите страни членки.

„Това не е нито вето, нито стопиране на процеса, ние искаме не повече от това, което иска и всеки един от нашите европейски партньори, да се уважават основните европейски принципи и интересите на всяка държава-член на ЕС“, каза той.

Засега македонските управляващи не са показали, че са готови да изпълнят българските изисквания и втвърдиха тона към София през последните месеци.

„Ключът към съгласието на България за начало на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз не е сложен и зависи от това Скопие да спазва безусловно Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година“, добави Радев.

По думите му македонците трябва да признаят историческата истина, така както го направиха по отношение на Гърция.

Президенът очаква от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и от президента Стево Пендаровски смели и ясни решения да „скъсат окончателно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България“.

„Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно тълкуване, получаването и прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС, каквито прецеденти вече има в преговорните процеси и време е за исторически компромиси и помирение“, добави той.

Радев коментира, че „през май заварихме отношенията в задъдена улица, България неразбрана и изолирана в Европейския съюз“.

Последното правителство на Бойко Борисов отказа в края на миналата година да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония. Отношенията между София и Скопие се водеха основно от бившия вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Неочаквано обаче Борисов смени тотално позицията си, вече подкрепяйки безрезервно Северна Македония, като преди ден призова президента Румен Радев да подкрепи западната ни съседка в процеса по разширяване на ЕС. Борисов коментира, че са били изпуснати много месеци и „нито една държава не е на наша страна в спора“.

В сряда македонският премиер Зоран Заев коментира, че ако „ЕС не действа, разочарованието сред гражданите на региона ще нанесе сериозни и непоправими щети върху голямата европейска идея за общност и сътрудничество“.

 

Източник: mediapool.bg

The post София иска от Скопие да подпише нов документ с 6 ангажимента (видео) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: София иска от Скопие да подпише нов документ с 6 ангажимента (видео)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация