София е сменила 3550 мръсни печки на дърва и въглища

0
Само 3550 стари печки на дърва и въглища са сменени до момента по проектите на Столичната община за изчистване на въздуха с намаляване на отоплението на твърдо гориво. Уредите се сменят безплатно, а на мястото на замърсяващите печки хората могат да изберат котли на пелети, на газ или с климатици.

Подмяната на старите печки е един от начините, по които общината твърди, че се бори с мръсния въздух в столицата. По данни на общината около 55 000 домакинства в София се отопляват на твърдо гориво, а 35% от замърсяването на въздуха идва от горенето на дърва и въглища. За подмяната на старите печки като мярка за по-чист въздух се говори от години, но физически работата по инсталирането на алтернативно отопление започна през тази година.

До момента са одобрени 8155 заявления от домакинства за смяна на печките, а подадените искания за участие в програмата са около 10 300. Това показват данни, предоставени на Mediapool от Столичната община. Общината все още събира заявления за подмяна на отоплението на дърва и въглища с алтернатива по избор на домакинствата.

Първоначалните планове на местната власт бяха да се подменят общо около 20 000 стари печки по два европейски проекта. По-големият от тях се финансира от програма „Околна среда“ с над 37.6 млн. лева. По първоначални изчисления те трябваше да стигнат за осигуряването на алтернативно отопление за около 15 000 семейства. До момента са подписани договори с изпълнители за близо 18 млн. лева. Проектът ще продължи до изчерпването на финансовия ресурс, но не по-късно от край на 2023 г.

По-малкият проект за подмяна на замърсяващи печки е финансиран по Програма LIFE. По него до момента са изразходвани близо 280 000 лева. Прогнозната стойност за заявленията от втората покана за кандидатстване, по която предстои сключване на договорите с граждани, е 2 233 765 лева, уточняват от общината.

Най-предпочитани са климатиците

Данните на общината показват, че към момента най-много хора са пожелали да сменят печките си на твърдо гориво с климатици. По програмата се поема поставянето на до три уреда на семейство.

До момента за поставянето на климатици на мястото на цапащите печки са подписани 12 договора с фирми, които да осигурят и сложат уредите. Те са за общо около 4.3 млн. лева с ДДС. Демонтирането на старите печки и монтирането на новите уреди се прави по предварително обявени графици.

След климатиците най-желани са печките на пелети с водни ризи и радиатори. За монтирането им са подписани 5 договора за около 11.6 млн. лева с ДДС.

Отстъпление от газа

Около 7% от домакинствата, подали заявления за подмяна на старите си печки, са избрали газ като алтернатива на дървата и въглищата. Заради повишаването на цената на синьото гориво обаче в последните месеци обаче част от хората искат да променят избора си. Много малък процент от хората тотално се отказвали от нов вид отопление, казват от общината. По неофициална информация част от хората искали да забавят демонтажа на старата си печка, за да решат дали да се отопляват на газ или да търсят друга алтернатива.

„Чрез районните администрации при нас постъпват заявления от домакинствата – някои от тях за смяна на вида на отоплителния уреди, други заявления са за отказ от подмяната. Процента на отказалите се домакинства от природен газ е изключително нисък и не застрашава по никакъв начин изпълнението на двата проекта на Столична община. Почти всички от отказалите се домакинства, са подали ново заявление за уред на пелети или за климатици“, обясниха от общината.

Договорите с фирми за изграждане на отоплителни системи на газ са 5 и са на стойност малко над 1.8 млн. лева с ДДС.

Общинска фирма демонтира старите печки

Проектът на общината предлага безплатно демонтиране на старите печки на домакинствата. След това те се предават за рециклиране. Ненужните вече уреди се демонтират от общинската фирма „Софекострой“ (бившата „Чистота Искър“). Договорът е даден директно на общинската фирма и е на стойност над 468 хил. лева.

До преди няколко години дружеството се занимаваше основно със събиране на отпадъци, имаше и договори за рекултивация на старо общинско сметище. Бизнесът с отпадъците обаче официално премина в ръцете на фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка. Дружества, близки до бизнесмена, и преди това реално взимаха парите за поддържането на чистота в части от София, без да имат договор с местната власт. Това ставаше през договори за наем на техника, сключени от тогавашната „Чистота Искър“ с частното дружество.

Източник: mediapool.bg

The post София е сменила 3550 мръсни печки на дърва и въглища appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: София е сменила 3550 мръсни печки на дърва и въглища

      

Share.

About Author

Leave A Reply

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение