СЛЕД ЖАЛБАТА НА ГУБЕРНАТОРА СТОЯН ХРИСТОВ! Казусът с линейката, дарена на благоевградската онкоболница влезе в съдебна „глуха

0

Стара линейка на благоевградската онкоболница, която съветниците разрешиха да бъде продадена, тепърва ще бъде обект на съдебно разследване. Вчера Върховен административен съд върна папката с документи за продажбата й в Благоевград с разпореждане към Административен съд да продължи съдебното дирене в търсене отговор на въпроса може ли Общински съвет да се разпорежда със собственост на търговско дружество, каквото е Специализираната болница за онкологични заболявания, макар че здравното заведение е 100% общинска собственост.

Специализираното возило, дарено през 2015 г. на болницата от фондация на Малтийския орден, се прочу миналия ноември, когато благоевградските съветници разрешиха на болничния управител да го продаде, тъй като не се ползва от няколко години. Губернаторът Стоян Христов върна решението в ОбС за ново произнасяне с мотив, че имотите и вещите на търговските дружества не са общинска собственост, дори и Общината да е едноличният собственик на цялото дружество. Съветниците прегласуваха решението, областният управител го вкара в съда, но Административен съд отхвърли жалбата му като процесуално недопустима – съветническото решение не подлежи на оспорване по ЗМСМА и областният няма право да го обжалва.

През 2015 г. бившият шеф на онкоболницата д-р Г. Георгиев прие с благодарност от баронеса Рени фон Бехтолшайм дарената линейка, но 8 г. по-късно се оказа, че БГ законодателството още тъне в догадки кой и как може да я продаде

Според ВАС обаче Христов може да обжалва всяко решение на Общински съвет на територията на областта и по казуса още от 2008 г. имало тълкувателно решение на съда.

С определението си, с което връщат в Благоевград делото, столичните магистрати обаче отварят още една вратичка за възможности да се бламират решенията на съветниците. Оказва се, че още миналата година по искане на Общото събрание на съдиите от колегиите на ВАС има дело с искане за тълкувателно решение по друг въпрос, касаещ линейката – в случай като този кой акт трябва да бъде обжалван от губернатора – първоначално приетото решение на съветниците или второто решение, независимо че то потвърждава първото. Не е ясно кога ще има тълкувателно решение и по този казус, но предвид натовареността на съда това едва ли ще е скоро.

И докато колегите им се чудят как да разрешат този безкрайно сложен казус, линейката ще се скапе окончателно в гаража на онкоболницата и много скоро ще става само за скрап.

Източник: вестник Струма

The post СЛЕД ЖАЛБАТА НА ГУБЕРНАТОРА СТОЯН ХРИСТОВ! Казусът с линейката, дарена на благоевградската онкоболница влезе в съдебна „глуха appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви