Слави обеща да е смирен, подкрепя кабинет на „Продължаваме промяната“

0
„Има такъв народ“ ще подкрепи правителство с мандата на „Продължаваме промяната“, потвърди лидерът на партията Слави Трифонов пред БНР в четвъртък. Шоуменът обеща да бъде смирен при преговорите, но уточни, че няма да приема всичко безрезервно.

„На България ѝ е необходимо правителство, което е различно от правителството, което управляваше дотук 12 години. Трябва да се премахне, да се тръгне в съвсем друга посока от това, което представляваше правителството на ГЕРБ и управлението, което ни се демонстрираше и на което бяхме подвластни 12 години“, каза Трифонов.

Той обеща преговорите за съставяне на правителство да се случват „пред очите на хората“.

„За да бъдат изпълнявани целите, човек не трябва да бъде краен, а да е готов на компромиси. Ние сме си поставили цел да има правителство, което да се справи с кризите, които предстоят на всички ни – енергийна, здравна и икономическа… Редовно правителство, излъчено от парламента и подкрепено от широк спектър от депутати, трябва да ни помогне да излезем от всички тези кризи. Компромисът е потребен и той ще бъде направен“, коментира Слави Трифонов.

В предишното Народно събрание атаката срещу Кирил Петков тръгна именно от „Има такъв народ“. Партията разпространи информацията за двойното гражданство на служебния министър на икономиката, която след това беше подета от ГЕРБ и ДПС. В крайна сметка информацията на ИТН се оказа напълно вярна и Конституционният съд отмени указа на президента Румен Радев в частта му за назначаването на Петков за министър.

Междувременно на 20 август Канада заличи канадското гражданство на съпредседателя на „Продължаваме промяната“. По време на последната предизборна кампания Тошко Йорданов от ИТН обяви личното си мнение, че той не би подкрепил правителство, в което Петков е министър, защото е излъгал. Преди това ИТН обаче крепеше безрезервно кандидатурата за министър на адв. Петър Илиев, който после бе уличен в плагиатство от Софийския университет.

Слави Трифонов предлага всичко това да остане в минало в името на решаването на проблемите в държавата.

„Сега има нови цели и нови препятствия. Ако се втренчиш в това, което се е случило, едва ли ще може да се реализира правителство. В това е смисълът да си смирен и да направиш компромис“, каза Трифонов.

По думите му коалиционните преговори трябва ясно да разпишат ангажиментите и компромисите, които поема всяка от партиите, която ще се включи в бъдещото правителство.

Той обяснява слабия резултат на ИТН на последните избори с разочарованието на част от хората, че не се е състояло правителство с мандата на партията.

„Затова в момента сме длъжни да направим всичко възможно, за да има правителство, но не по някакви политически цели, аз съм практичен човек“, каза Трифонов. Той подчерта, че не се е включил в политиката, за да става политик, а за да свърши някаква работа, която да е от полза за всички.

Прогнозата на Слави Трифонов за съставяне на правителство с мандата на ПП е, че ще бъдат положени усилия, за да го има, но няма никаква гаранция дали ще се случи.

„Правителството трябва да има подкрепа. ИТН ще постъпва спрямо това, което е практически необходимо, за да се случи това правителство. Тази подкрепа трябва да е от страна на всички политически партии, които участват и подкрепят това правителство. Няма какво да се правят на луди и да имат два типа интереси. Когато се създаде такъв тип коалиция, основният интерес трябва да бъде на по-голямото, за другото трябва да се правят компромиси. Ако „Демократична България“ и БСП не са в състояние да правят такъв тип компромиси, то няма да се получи такава коалиция. … Надявам се да бъдат мъдри“, каза Трифонов.

Източник: mediapool.bg

The post Слави обеща да е смирен, подкрепя кабинет на „Продължаваме промяната“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Слави обеща да е смирен, подкрепя кабинет на „Продължаваме промяната“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация