Скопие прие законодателни промени за преименуване на българските клубове

0
Парлементът на Северна Македония прие промени в Закона за сдруженията и фондациите, внесени от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, и в Закона за политическите партии по предложение на социалдемократите.

Те предвиждат клубове и организации да не могат да се регистрират, ако имената им препращат към фашизма и националсоциализма и ако насаждат расова, верска и национална омраза и нетърпимост.

Промените бяха подкрепени от 67 депутати, като нито един не се обяви против или въздържал се. Гласуването беше в сряда вечерта. 

В мотивите на законопроектите се посочва, че целта е да се защити антифашисткото минало и историческата истина.

В преходните и заключителните разпоредби е посочено, че в срок от 3 месеца клубовете и сдруженията, които попадат под ударите на този закон, трябва да се преименуват.

Приетите промени идват след откриването на български клубове в страната с имената „Ванчо Михайлов“ на 16 април в Битоля и „Цар Борис Трети“ на 7 октомври в Охрид, срещу които бяха извършени нападения.

На практика това означава, че откритите български клубове в страната с имената на „Ванчо Михайлов“ и „Цар Борис Трети“ ще трябва да сменят имената си.

Всъщност причина за приемането на промените в закона е именно разкриването на тези два клуба, чиито имена, според историческия, политическия и обществен елит на Северна Македония, уронват антифашисткото минало на страната.

България обаче ги смята за защитници на българщината в Македония, които са се борили за освобождението й. През 1942 г. Македония става част от България, а българските войски са посрещнати с думите: „Братя, откога ви чакаме да дойдете“, според разкази на очевидци и участници в тези събития.

Трети български клуб и сдружение с името „Цар Фердинанд“ в Богданци няма да бъде регистриран, след като специално създадена „ad hoc“ Комисия за употребата на имена на исторически личности реши, че името предизвиква негативна реакция в обществеността на Република Северна Македония. Тя се дължала на жестокостите, извършвани по време на Балканските войни на територията на Република Северна Македония – теза, определена от българските историци като „абсурдна“.

Източник: mediapool.bg

The post Скопие прие законодателни промени за преименуване на българските клубове appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Скопие прие законодателни промени за преименуване на българските клубове

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение