Скопие не смята да възстанови последния „поправен“ паметник

0
Македонското външно министерство обяви последния случай на „поправен“ исторически паметник, срещу който България протестира за „частен акт“. Става въпрос за надгробната плоча на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., издигнат в двора на църквата в село Клепач.

София протестира, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен и са премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници. 

Сега македонското външно министерство обясни, че е провело разследване по случая, което е установило, че член на семейството на воеводата Велко Скочивирчето се е договорил с църковното настоятелство на църквата „Св. Архангел Михаил” и лично и по своя инициатива е направил замяната на надгробната плоча, при което самоволно е решил да смени съдържанието и езика.

„Министерството на външните работи призовава подобни частни актове да не бъдат натоварвани политически и идеологически, което, от своя страна, се отразява върху усилията на двете страни за напредък в двустранните отношения, подкопават взаимното доверие и възпрепятстват напредъка на добросъседските отношения“, посочват от македонското външно министерство, цитирани от БГНЕС.

От там уточняват, че надгробната плоча на войводата Велко Скочивирчето и на осем от неговите четници, загинали през 1904 г., не се ползва със статута на защитен паметник на културата или природна забележителност, а е частен гроб и надгробна плоча.

Българската страна настоя компетентните власти на Северна Македония да предприемат действия за издирване и възстановяване на оригиналния паметник, но това ясно няма да се случи.

На този фон македонските управляващи очакват София да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Скопие за членство в ЕС.

 

Източник: mediapool.bg

The post Скопие не смята да възстанови последния „поправен“ паметник appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Скопие не смята да възстанови последния „поправен“ паметник

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация