Скопие: Изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1 за нас

0
Изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1 за нас. Ние запазихме езика, започнахме преговори за членство в ЕС и оставихме историческите въпроси извън пътната карта. България получи промяна на конституцията някъде по средата на процеса – след започването на преговорите. Поради тази причина смятам, че това бе един добър компромис, коментира македонският министър на външните работи Буяр Османи, цитиран от БГНЕС.

„В обществото има консенсус, че конституционните промени не нанасят вреда. На въпроса, защо е срещу поискания референдум от страна на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ за Договора с България Османи отговори: По същество никой не е срещу промените в конституцията. Дори и във ВМРО-ДПМНЕ има хора, които смятат, че това е в интерес на македонския народ и на държавата. Това означава и институционално дефиниране на отношенията между мнозинството македонски народ и българското малцинство. За първи път в най-висшия държавен документ се определя това отношение и това става по искане на България. Ако ние бяхме поискали това нещо, това нямаше да го получим“, посочи той.

Вкарването на българите в македонската конституция е основното изискване, за да може Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС. Това обаче изисква мнозинство от две трети в парламента, което управляващата коалиция не може да постигне.

„Въпросът за промяната на конституцията измести дебата за идентичността от това кой какъв е бил някога в дебата за правата на човека. Това е една голяма победа за нас, защото изместихме дебата за правата на малцинствата и правата на човека“, каза Османи пред местната телевизия „Сител“.

Според него с постигнатото споразумение с България „Северна Македония е приключила с екзистенциалните си предизвикателства“.

„Референдум за договора с България не може да има. Това е един международен договор. Охридското споразумение, Договорът с България и Преспанското споразумение са трите стълба на Македония. Няма как те да бъдат премахнати“, каза Буяр Османи.

Той смята, че „проблемът с интерпретацията на историята е реален“. 

По-рано тази седмица председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери определи инициативата на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ за референдум за прекратяване на договора за добросъседство с България от 2017 година за противоконституционна.

На този фон общата историческа комисия обсъди на последната си среща тази седмица, че учебниците по история, които се отнасят за периода на средновековната история, и евентуалното съвместно почитане на Гоце Делчев.

По отношение на учебниците по история темата на дискусия е обхванала средновековните църковни институции и тяхното значение за християнството и славянската писменост и култура.

„Предвид продължителността на дискусията по тази тема, членовете на комисията не отваряха други теми. Дискусията по тази и други теми за учебниците по история ще продължи на следващото заседание, което трябва да се проведе в края на октомври тази година“, съобщиха от македонското външно министерство.

Преди два дни бяха извършени промени в екипа на РС Македония. Част от него стана Димитър Лоровски – историк и професор в Института за национална история, който зае мястото на Ванчо Георгиев, напуснал комисията миналата година.

Източник: mediapool.bg

The post Скопие: Изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1 за нас appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Скопие: Изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1 за нас

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение