Семките на ябълката могат да са опасни за здравето

0

Едва ли някога сте се замисляли какво се съдържа в семената на ябълката. Учени разгадаха мистерията и разкриха доста притеснителен факт. Според гастроентеролози и биолози семената на ябълките съдържат токсично съединение, наречено амигдалин.

Употребата на това отровно вещество може да бъде изключително опасна и в случая тя не се свързва единствено с риск от отравяне.

Случайното поглъщане на няколко семена от ябълка не е повод за притеснение. Опасни са по-високите дози, които могат да доведат не само до отравяне, но и до главоболие, спад в кръвното налягане, повръщане и увреждане на черния дроб. Големи количества амигдалин могат да доведат до изпадане в кома и дори до смърт, пише iwoman.bg.

Според тях те напразно се считат за добър източник на витамин С, тъй като съдържат доста малко от него.

Освен това консумацията им може да повлияе негативно на зъбния емайл поради изобилието от киселини. Следователно консумацията на ябълки трябва да е умерена.

Добре е непосредствено след нея да изплакнете устата си с вода, за да се неутрализира вредното въздействие на киселините. Но в никакъв случай не бързайте да миете зъбите си веднага. Изчакайте поне 15 минути и едва след това ги измийте с паста.

Източник: fakti.bg

The post Семките на ябълката могат да са опасни за здравето appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Семките на ябълката могат да са опасни за здравето

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация