Село Делчево почете светци на връх високо в Пирин планина

0

Десетки жители и гости на гоцеделчевското село Делчево почетоха  свети свети Константин и Елена високо в Пирин планина. Рано сутринта те вървяха повече от час, за да стигнат до параклиса „Свети Константин”, който е изграден на връх Костадин. Хората запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие. Свещеник отслужи света литургия в храма, след което освети курбана, който обаче се раздаде на миряните пред църквата в селото.

„Дарители дадоха 5-6 агнета за курбана. Все повече наши и чужди туристи посещават нашия параклис. Той вече е напълно изографисан от наш съселянин, който има клиника в Германия. Преди години го построихме с доброволен труд и с наши спестявания. От храма се вижда от цялата долина и град Гоце Делчев”, заяви кметският наместник Иван Панайотов.

Местните разказват, че преди повече от 200 години под върха градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят храм там, който вече е туристическа атракция.

The post Село Делчево почете светци на връх високо в Пирин планина appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви