Седмица под наслов „Щастието е наше право“ се проведе в ДГ “Патиланци“

0

Седмица под наслов „Щастието е наше право“ се проведе в ДГ “Патиланци“ – с. Микрево, с. Струмяни и с. Илинденци!
Инициатива под надслов „Щастието е наше право“, бе мотото на изминалата седмица в ДГ „Патиланци“, в която се проведоха множество дейности заложени в Плана за превенция и закрила на децата, жертва на насилие или в риск от насилие, тормоз и агресивно поведение.
Идеята на инициатива е да подкрепи децата посещаващи детската градина, които са с нисък социален статус, които живеят на ръба на бедността и в риск от тормоз, неглижиран от страна на родителите, което води до изолираност и затвореност на детето, агресивно поведение, изоставяне в развитието и др. Седмица под наслов „Щастието е наше право“ имаше за цел да покаже доброто около нас и да помогне за превенция и закрила на децата в риск, като повиши обществената чувствителност и нетърпимост към насилието над деца.
През тази седмица в ДГ “Патиланци“ се проведоха беседи с децата на тема: “Аз имам права, ти имаш права“ с тематична насоченост „Щастието е наше право“. Голям интерес за децата представляваха и срещите с възрастен разказвач във всяка група на тема: „Ще ти разкажа за моето детство“. При провеждането на тези срещи, разказвачите запознаха и научиха децата на различни игри и забавления от тяхното детство.
С много вълнение и ентусиазъм малчуганите се включиха в показаните игри, сред които бяха: „Народна топка“, „Скачане на ластик“, ,,Сляпа баба“, ,,Пръстенче“, ,,Бабо дай ми огънче“, ,,Вълшебно въженце“, „Търкаляне на топче“, „Коска“, „Джелик джумак“, игра „На букви“, игра за „Левски“, играта „Рес“, игра на „Пумпал правен от вретено“ и още много други. Децата се запознаха с игрите „Не се сърди човече“ и “ Дама“, но по начина по който са били играни от по-възрастните, а именно с царевични зрънца и дървени зарчета. Малчуганите се запознаха с царството на „Добринчо“ и царството на „Лошчо“ и разбраха колко са важни добрите думи и добрите дела и че никога не трябва да забравят да носят добро в сърцата си.
На 21.02.2023 г. в ДГ “Патиланци“ гостува театър „Пух“ от гр. Благоевград с постановката „Кой е виновен?“ отново насочена за превенция от агресия.
На 22.02.2023 г. ДГ “Патиланци“ отбеляза Деня на Розовата фланелка с представяне на тематични презентации на децата и изработване на символи за деня. Основната цел бе, децата още от малки да знаят, че този ден е послание срещу насилието и тормоза и трябва да бъдат толерантни във взаимоотношенията си, съпричастни към жертвите и подкрепа за тормозените и слабите.
Децата, заедно с родителите изготвиха тематични рисунки, които показват различен сюжет – щастливи със семейството в детската градина, с приятелите, сред природата, в родния дом и такива показващи противопоставянето между добро и зло, любов и омраза.
Седмицата завърши с тематично тържество представено от децата на ДГ „Патиланци“ и посветено на мотото „Щастието е наше право“. По време на тържеството всеки желаещ можеше да си закупи мартеници изработени от децата с помощта на възпитатели и родители. Със събраните средства, ще бъдат закупени пижами, дрехи, пантофи и обувки за деца с нисък социален статус, които посещават детската градина.
Благодарим на ръководството и екипа на ДГ “Патиланци“ и всички, които се включиха в инициативите през изминалата седмица и показаха съпричастност към идеята за превенция на насилието и агресията.

The post Седмица под наслов „Щастието е наше право“ се проведе в ДГ “Патиланци“ appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви