СЕДЕМ ГОДИНИ ПО-КЪСНО: Ракията убиец на Тайфи още изгаря Якоруда

0

Празничните декемврийски дни на 2015 година се превръщат в най-черните за град Якоруда. Отиват си един след друг четирима млади мъже, които са в разцвета на силите си. Други все пак имат късмет и стигат само до болницата в Благоевград. Осем мъже са спасени.

Оцелелите успяват единствено благодарение на усилията на медиците от полученото алкохолно отравяне, след като са в реанимация и на ръба между живота и смъртта. Но четирима техни съграждани стават жертви на алкохола менте. Ракията, която е собственост на 46-годишния по онова време бизнесмен Тайфи Мекльов, се оказва смъртоносна за тях. И почерня целия град в навечерието на новата 2016 година.

Почерпка

Най-напред група мъже си правят почерпка в дърводелския цех на Мекльов, където пият от метиловия алкохол, наблъскан с ароматизатори и оцветители. За зла участ стопанинът прави бартер – дава туба от 4 литра от ракията убиец срещу един заек на един от празнуващите мъже, който щял да прави свинска сватба. По-късно на същата тази свинска сватба отново има почерпка с алкохола менте. Истината е, че в тези черни дни на декември преди 8 години от този свят си отиват шестима мъже в Якоруда. Съдът осъди Тайфи Мекльов за смъртта на четирима от починалите и го оправда за другите двама, защото не се доказа, че те са взели от него ракията. Той бе приведен в затвора в град Бобов дол в сряда сутринта на 11 януари. Присъдата му е за предоставяне на отровна ракия, от която починаха четирима мъже, а други 8 се отровиха, но бяха спасени. За една от жертвите се наложи да се прави ексхумация на трупа, тъй като вече беше погребан. Това стана на 30 декември 2015 година. Съдебният медик установи, че е издъхнал след употреба на метилов алкохол.

Опасност

Решението на Върховния касационен съд потвърди това на Софийския апелативен съд. Но не бе оповестено, тъй като имаше опасност осъденият да се укрие, преди да го вкарат в затвора служители на Съдебна охрана. Окончателната му присъда е от 4 години и 6 месеца. Преди това Окръжен съд-Благоевград постанови по-тежка присъда – 5 години затвор, но тя бе намалена от по-горните съдебни инстанции с половин година. Той е осъден да заплати на шестнадесет граждански ищци като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди от извършеното престъпление общата сума от 1 190 000 лева ведно със законната лихва върху нея до окончателното й плащане.

Обвинение

Срещу Мекльов обвинението бе, че е продал, подарил и заменил за заек отровната ракия. Химическата експертиза доказа, че той е дал чист метилов алкохол, смесен с вода. Никой от оцелелите обаче не усетил, че има нещо нередно с ракията менте. Напротив. Харесала им повече от уиски, била много ароматна и пивка. Но това се случило само в първите минути след консумацията. „Няколко часа след като пихме три пъти по 50 грама, ни стана лошо, на два метра от нас нищо не виждахме, повръщахме, сърцето ни тупкаше и не можехме да дишаме”, разказваха след изписването си за кошмара си осемте мъже.

Сага

Съдебната сага продължи цели 7 години. С присъдата няма как да са съгласни близките на отишлите си рано от този свят мъже. „Няма го детето ми заради отровната ракия на Мекльов. Болката Тайфи никога не може да ми плати, но с тази присъда няма да си плати за греховете, да си понесе заслуженото наказание”, твърди майката на един от починалите мъже. Близки на оцелелите от ракията убиец мъже също споделиха, че присъдата не е справедлива. Защото те смятат, че Тайфи е знаел, че раздава и черпи с метилов алкохол. Веднага след драмата някои от спасените в болницата мъже заявиха, че са виждали как се стоварват от микробус бели туби от по 10 литра, пълни с тази отровна ракия. В Якоруда си спомнят как Тайфи Мекльов пред съда се опита да прехвърли вината на 33-годишния Юсуф Мемчов, който бе починал на 21 декември 2015 година, а в смъртния му акт пишело, че причина за смъртта му е инфаркт.

Разкаяние

„Мъчно ми е за починалите и за пострадалите. Ракията не е моя. Никаква ракия не съм носил. И аз пих от нея 100 грама, нищо ми няма. Никога не съм продавал ракия”, каза в края на декември 2015 година пред съда в Благоевград Мекльов. Тогава той заяви, че ракията менте му е донесена в цеха от Юсуф Мемчов.

Десетина години преди тези черни дни за Якоруда Мекльов и негов съдружник имали рибарник и заведение в село Черна Места. На 26 декември 2006 година обаче точно пред заведението е намерен мъртъв 22-годишният Рефат В. На два метра от тялото е открита ловна пушка едноцевка, 12-и калибър. „Така и не се разбра какво стана с младото момче. Убиха ли го, самоуби ли се? Родителите му водиха дела, но починаха. Остана мистерията около смъртта му”, казват местни хора. След тази трагедия Мекльов зарязал ресторантьорския бизнес и се отдал само на бизнеса с дърводобив и дървопреработване. 4 месеца след трагедията със загиналите и отровени мъже в Якоруда маскирани обраха дома на Тайфи. Крадците атакували втория етаж на къщата, която се намира в края на градчето. Претършували стаите и грабнали метален сейф, в който по неофициална информация е имало около 22 000 лева и златни бижута. Крадците отишли в близката гора, където решили да изгорят касата, тъй като не са могли да я отворят. След като успели с огън да я разтопят, грабнали банкнотите и бижутата и избягали. По това време Мекльов бе в ареста. Сега вече той е в затвора, където ще изтърпи наказанието си за отнетите четири човешки живота с ракията убиец.

в.Телеграф

 

The post СЕДЕМ ГОДИНИ ПО-КЪСНО: Ракията убиец на Тайфи още изгаря Якоруда appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: СЕДЕМ ГОДИНИ ПО-КЪСНО: Ракията убиец на Тайфи още изгаря Якоруда

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви