Северна Македония трябва да промени конституцията си преди България да вдигне „ветото“

0
Северна Македония първо трябва да промени конституцията си и да впише българите наравно с останалите народности преди България да одобри преговорната рамка на Скопие за членство в Европейския съюз, каза външната министърка Теодора Генчовска.

„На този етап условието е първо да го изпълнят и след това да започнат преговори“, каза Генчовска и отклони журналистически въпроси, че премиерът Кирил Петков дава други сигнали.

За промяна в македонската конституция обаче са необходими две трети мнозинство в македонския парламент, което на този етап трудно може да бъде осигурено заради острата съпротива на най-голямата опозиционна партия ВМРО- ДПМНЕ, която настоява в България да бъде признато македонско малцинство.

Това условие прави трудно изпълнима целта на ЕК, САЩ и някои европейски държави Скопие да започне преговори в рамките на първата половина на годината.

„С нашите най-близки съседи от Скопие сме в непрекъснат контакт, водени от съвместния стремеж за преодоляване на изкуствените разделения, създадени от времето на Югославския режим. Изграждането на предсказуеми и лоялни отношения ,обаче, е сложен процес, изискващ политическа воля и зависещ от конкретни резултати, а не от крайни срокове. Съвместната ни работа в това направление продължава“, добави Генчовска в рамките на провеждащия се в София форум „ЕС среща Балканите“.

Западните Балкани биха били по-стабилни и благоденстващи, ако са част от европейското семейство на споделени ценности, посочи тя.

Поведението към Северна Македония е една от спорните теми в управляващата коалиция, като преди десет дни се стигна до скандал между Генчовска и екипа на премиера Кирил Петков. Генчовска каза, че се „водят две външни политики“ по отношение на Скопие. Към момента има ясно разделение между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които се обявиха за бърз напредък в евроинтеграцията на Северна Македония, и „Има такъв народ“, от чиято квота е Генчовска, и БСП, които не допускат каквито и да е компромиси.

Кирил Петков твърди, че към момента няма промяна в българската позиция и решението ще бъде взето в парламента.

В София еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи каза, че идва в София, толкова често, колкото е необходимо, за да може да се стигне до решение юни месец тази година.

„Войната ни показва, че нямаме верме за губене. Не само време нямаме, но нямаме интерес да губим повече време“, каза той.

„Не мога да скрия факта, че съм изключително разочарован, че все още е на дневен ред и се обсъжда този въпрос. Мислехме, че преди две години сме го разрешили, но сега се оказва, че отново въпросът е на дневен ред“, коментира Оливер Вархеи.

Македонският външен министър Буяр Османи от своя страна каза, че доверието в Република Северна Македония към Европейския съюз спада.

Във вторник и управляващата партия в Северна Македония – СДСМ, и ВМРО-ДПМНЕ излязоха с позиции по преговорите с България

В позицията на ВМРО-ДПМНЕ се посочва, че Ковачевски трябва да внимава какво подписва и че „евроинтеграцията не трябва да е процес на българизация“, съобщи БТА.

„Българските искания и изявленията на Петков за придвижване на ветото с условия, които не се изискват веднага, представляват опасност, че Ковачевски е на път да подпише или приеме рамка за асимилация на македонците“, се казва в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.

От СДСМ пък обвиниха ВМРО-ДПМНЕ, че плаши обществото, че ще има асимилация и разпространява неистини.

Източник: mediapool.bg

The post Северна Македония трябва да промени конституцията си преди България да вдигне „ветото“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Северна Македония трябва да промени конституцията си преди България да вдигне „ветото“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация