САЩ изразиха дълбока загриженост за изказването на Радев за Крим

0
САЩ изразяват “дълбоко загриженост“ от изявленията на президента Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Това се казва в позицията на страната, публикувана на фейсбук страницата на посолството на САЩ в България.

“Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински. Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София“, се казва в позицията на САЩ.

Президентът Румен Радев бе провокиран да каже позицията си за Крим по време на дебата с Анастас Герджиков в четвъртък вечерта. Той обясни, че „в момента Крим е руски“, а след това уточни, че анексията на полуострова е незаконна.

В петък Украйна привика българския посланик в страната Костадин Коджабашев заради изказването на президента, а Европейската комисия припомни, че Русия незаконно е анексирала полуострова.

Украинското външно министерство посочи, че очаква държавният глава да оттегли думите си, които се „разминават с официалната позиция на София, която е в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата страна в рамките на международно признатите ѝ граници“.

Българският посланик уверил Киев, че „България твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна, статутът на Крим като неделима част от държавната й територия, и усилията за прекратяване на окупацията, в частност чрез участието на България в Кримската платформа“.

По-късно в петък Радев коментира, че „въпросът е абсолютно ясен“.

„Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи има реалности в политиката и в момента Крим е руски“, коментира президентът пред журналисти в Пловдив в петък.

Източник: mediapool.bg

The post САЩ изразиха дълбока загриженост за изказването на Радев за Крим appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: САЩ изразиха дълбока загриженост за изказването на Радев за Крим

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация