Санирането продължава, но няма да е 100% безплатно

0
Санирането вече няма да е 100% безвъзмездно. Парите за саниране на жилищни сгради, предвидени в плана за възстановяване и устойчивост, остават 1,427 млрд. лв., но с тях няма да се продължи досегашната Национална програма за енергийна ефективност на сградния фонд, научи “24 часа”. Ще бъде създадена  изцяло нова програма, която не предвижда поемане на всички разходи, а на близо 80%, като остатъкът от парите ще трябва да бъде намерен от собствениците на жилища.

Преработената част от плана вече е представена на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов и вероятно скоро ще бъде презентирана публично.

Спирането на националната програма означава и че блоковете, които вече са кандидатствали и на които бе обещано саниране, щом се намери нов финансов ресурс, няма да могат да разчитат вече на това.

Наскоро националното сдружение на общините излезе с декларация за продължаване на програмата , но при преработването на плана е надделяло мнението, че 100% финансиране с публични средства е несправедливо и унищожава и малкото останала частна инициатива при обновяването на сградите. Стопирането на националната програма на практика означава и че общините вече няма да се занимават с организиране на обществените поръчки за саниране.

Основният мотив, с който са представени промените, е, че по този начин се разширява обхватът на жилищните сгради, които ще получат достъп до финансиране. В България има 66 865 многофамилни сгради, а при 100% финансиране парите ще стигнат едва за около 1400 от тях. По националната програма, която струваше досега към 2 млрд. лв., бяха санирани 2022 блока и по още 15 се работи.

Така в обозримо бъдеще нямало да се постигне националната цел за обновяване, която предвижда до 2030 г. саниране на 19 млн. квадратни метра жилищна площ. Вместо това към 2026 г. можели да се обновят в най-добрия случай към 6,4 млн. квадратни метра.

Според източниците на “24 часа” в преработения план е отделено малко място и за създаването на финансови механизми,които да подпомогнат собствениците на жилища за участие в програмата, т.е. за допълващите 20% от необходимите суми.

Те са описани под формата на предложения за фондове, които да отпускат или гарантират безлихвено или нисколихвено кредитиране на самоучастието, както и въвеждането на договори с гарантиран резултат. Те и сега съществуват в законодателството и представляват възможност разходите за топлоизолирането да се поемат от фирми или организации, на които после собствениците на жилища да плащат разликата между предишните сметки за отопление и новите, които след саниране падат с минимум 50%.

The post Санирането продължава, но няма да е 100% безплатно appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Санирането продължава, но няма да е 100% безплатно

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация