Руснаците бягат в Казахстан и Грузия

0

На 21-22 септември в социалните мрежи се появиха много видеоклипове със задръствания, възникнали на руските гранични контролно-пропускателни пунктове, главно на границата с Грузия, Казахстан, Монголия и Финландия. Причината е повече от ясна – обявената от руския президент Владимир Путин частична военна мобилизация, която ще прати на смърт още десетки хиляди руснаци във войната срещу Украйна.

Километрични опашки се образуваха на границите на Руската федерация, а освен това хиляди руски граждани, за да избегнат мобилизация, се евакуираха и по въздух. Самолетните билети за изходящи полети от Русия се изкупиха за броени часове.

На границата между Русия и Грузия – през ГКПП „Верхний Ларс“ в Северна Осетия, се натрупа огромна опашка от автомобили, като според очевидци преминаването на границата е отнемало по 10 часа. В Оренбургска област също са заснети огромни задръствания в посока Казахстан. Мнозина преминаха казахстанската граница и пеш. Огромно струпване на автомобили е заснето и на граничния пункт „Кяхта“ в посока Монголия. Руската република Бурятия, граничеща с Монголия, е една от най-засегнатите от решението на Путин да започне война срещу Украйна. Огромни опашки е имало и в посока Финландия, като преминаването на границата там е отнемало до пет часа.

Кремъл, по стара своя традиция, отрича очевидното и описа случващото се на границата като „фалшива информация“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че информацията за масова евакуация на руснаци към други държави е „силно преувеличена“, пише Meduza.

На 21 септември Владимир Путин подписа указ, обявявайки въвеждането на „частична военна мобилизация“ в Русия. Това се случи близо седем месеца след началото на пълномащабната война, която руският президент започна непредизвикано срещу Украйна. РФ търпи огромни загуби в човешка сила и военна техника в Украйна. Военният министър Сергей Шойгу излъга, че до момента страната му е дала само 6000 жертви във войната. Кремъл не даде смислено обяснение защо е необходима мобилизация на 300 000 войници, ако руската армия е загубила само шест хиляди в Украйна.

 

The post Руснаците бягат в Казахстан и Грузия appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Руснаците бягат в Казахстан и Грузия

      

Share.

About Author

Leave A Reply

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение