Русия търси начин да поддържа притока на газ за Европа?

0

Руската енергийна компания гигант „Газпром“ е изпратила писма до своите европейски клиенти, за да ги увери, че могат да продължат да плащат за природния газ, без да нарушават санкциите, наложени от ЕС на Москва, като това е последната индикация, че Русия може би се опитва да намери начин да поддържа притока на газ за Европа, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от БНР.

Европейските компании продължават да се опитват да измислят как да продължат да купуват руски газ, след като Москва поиска плащанията да се извършват в рубли, а Европейската комисия каза, че подобен ход ще наруши западните санкции. Руският газ за Полша и България вече беше прекъснат, а крайните срокове за плащане на други държави настъпва по-късно този месец (около и след 20-ти май).

В писмо, видяно от агенция Блумбърг, „Газпром“ е казал на клиентите си, че нова заповед, публикувана от Кремъл на 4 май, „изяснява процедурата“, изложена в първоначалния указ на президента Путин за плащанията на газа в рубли.

Не е обаче ясно дали новата заповед ще бъде достатъчна, за да успокои опасенията на Европейския съюз, който заяви, че откриването на сметка в рубли в „Газпромбанк“ и превалутирането на платените долари и евро в руската валута с помощта на Централната банка на Русия не представлява нарушение на наложените санкциите.

ЕС не коментира информацията на Блумбърг.

Според агенцията новата заповед от 4-ти май гласи, че чуждестранната валута, получена от купувачите, трябва да се обменя в рубли чрез сметки в Националния клирингов център на Русия.

В писмото на „Газпром“ до неговите европейски клиенти се посочва, че заповедта гарантира прозрачност на паричните потоци на чуждестранните купувачи и изключва възможността „трети лица“ да участват в разплащанията (при превалутирането от долари и евро в рубли), съобщава Блумбърг, като агенцията допълва, че изложената нова процедура изглежда изключва участието в операцията на санкционираната Руска централна банка.

Газпром не отговори веднага на искането за коментар от страна на Блумбърг.

Президентът Владимир Путин хвърли газовите пазари и европейските политици в хаос, когато поиска синьото гориво да се плаща в рубли от страна на т.нар. „неприятелски държави“, напомня Блумбърг. Полша и България първи бяха отрязани от руския газ заради отказа да се ангажират с новите условия, но няколко европейски компании продължават да търсят заобиколни решения, търсейки насоки от Европейската комисия за това какво е позволено да се направи.

Европейската комисия издаде някои насоки на 22-ри април и обеща да отговори на исканията на компаниите за повече яснота.

В указа на Путин от края на март се посочва, че Русия призовава компаниите да отворят две сметки – една в евро и една в рубли – и определи, че плащането няма да се счита за извършено, докато съответната сума не бъде обърната в рубли.

ЕС пък каза, че това дава твърде много правомощия на Москва и нарушава санкциите срещу Централната банка на русия. ЕС също така предлага на компаниите да плащат в евро и да търсят потвърждение от руската страна, че сделката приключва дотук – преди чуждата валута да бъде обърната в рубли.

В края на април Руската централна банка издаде собствено разяснение относно първоначалната заповед на Путин. Централната банка на Русия заяви, че ако чуждестранните купувачи на газ плащат по своите сметки в чуждестранна валута добросъвестно, газът няма да бъде изключен, дори ако „Газпромбанк“ не успее да конвертира тези средства в рубли, стига да няма задържане на средствата в резултат на наложените санкции.

Отделно, управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина обяви, че механизмът също така ограничава периода за конвертиране на еврото и долари в рубли до два работни дни, в опит да смекчи опасенията на ЕС, че средствата в чуждестранна валута могат да се разглеждат като заем на централната банка , посочва още Блумбърг.

Източник: fakti.bg

The post Русия търси начин да поддържа притока на газ за Европа? appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Русия търси начин да поддържа притока на газ за Европа?

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация