Русия с голяма изненада на интернет пазара

0

“Сколтех“ и Радиоизследователският институт, подчинен на Министерството на цифровото развитие, могат да получат 30 милиарда рубли от бюджета до 2025 г. за разработки в областта на комуникационния стандарт 6G. В Русия все още няма търговска експлоатация на 5G мрежи, уточняват местните медии.

Вицепремиерът Дмитрий Чернишенко възложи на Министерството на цифровото развитие, съвместно с Министерството на образованието и науката и Министерството на финансите, да предвидят допълнително финансиране за научноизследователска и развойна дейност в областта на комуникационните мрежи 6G в проектобюджета за 2023 г. и за периода 2024 г. и 2025 г. до 1 август.

Проектът включва разработване на оборудване от прототипи до производство, развитие на компонентната база, подготовка на регулаторната рамка и проучване на електромагнитната безопасност на нови мрежи. Представител на „Ростек“ каза, че „разработването на стандарта за мобилна комуникация от шесто поколение (6G / NET2030) е на ранен етап. Към момента са описани очакванията от стандарта“.

Сега повечето оператори, включително руските, изграждат мрежи на оборудване, което поддържа стандарта 5G. В същото време в Русия няма търговска експлоатация на 5G мрежи, тъй като честотният диапазон от 3,4-3,8 GHz, който е избран за световния стандарт, е зает от специални служби на Русия.

Очаква се 6G стандартът да работи в обхвата от 95 GHz до 3 THz. Но този диапазон все още не е разпределен за никакви задачи и „не е проучен нито по отношение на предаването на данни, нито по отношение на безопасността на хората“.

Мобилните оператори все още не са сигурни в навременността на проекта за създаване на 6G комуникационни системи. „Преди да говорим за 6G, в съвременните реалности трябва да се съсредоточим върху постепенното разширяване на честотните ленти на LTE“, казва представител на VimpelCom пред изданието. Той отбеляза, че е необходимо да се модернизира и поддържа 4G инфраструктурата, която „сега напълно задоволява нуждите“, а в бъдеще и 5G.

Източник: fakti.bg

The post Русия с голяма изненада на интернет пазара appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Русия с голяма изненада на интернет пазара

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение