Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Чака ни висока инфлация и нисък растеж

0

„Догодина ни очаква висока инфлация и нисък растеж, смята икономистът Румен Гълъбинов“.

„Сега налице е основно производствена инфлация, а догодина ще е повече в потребителските цени. Кризата с коронавируса е голямо сътресение за европейската и световната икономика. Икономическите последици от кризата са различни в различните сектори.

И което е още по-важно, трябва да защитим работните места и жизнеспособността на фирмите. Интересно е, дали ще се получи стагфлация /б.р. термин от макроикономиката, с който се означава състояние на икономиката, характеризиращо се със застой (нисък темп на икономически ръст), ръст на инфлацията и увеличаване на безработицата., дано не“, заяви той пред ФАКТИ.

„Пътят към възстановяването минава през инфлационния натиск. Натискът върху всяка част от веригата за доставки, предизвикани от огнища на Covid-19, представлява заплаха за увеличението на потребителските разходи. Все още недостигът във веригите за доставки, от които зависи икономиката, се превръща в широко разпространен инфлационен натиск, нарушавайки дейността на компаниите и ги принуждава да повишават цените за своите клиенти“, допълни икономистът.

„Тесните места във веригата за доставки и недостигът на работна ръка са забавили темпа на икономически растеж в голяма част от света. Това принуждава повечето компании да компенсират тези високи разходи, като повишат собствените си цени или намерят ефективност в друга страна“, завърши Гълъбинов

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА

Източник: fakti.bg

The post Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Чака ни висока инфлация и нисък растеж appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Чака ни висока инфлация и нисък растеж

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация