„Ромгаз“ търси нови запаси от природен газ

0

Компанията „Ромгаз“, чийто мажоритарен собственик е румънската държава, инвестира в геоложки проучвания, за да открие нови запаси от природен газ и да въведе в експлоатация нови производствени мощности, съобщава телевизия „Диджи 24“, като се позовава на съобщение на компанията.

„Ромгаз“ е изпълнила важна инвестиционна цел в рамките на приоритетния проект „Снагов оншор“ (Snagov onshore), който се състои в изграждането на инфраструктура, включваща технологични съоръжения за сондажи. Проектът „Снагов“ е включен в стратегията за развитие на „Ромгаз“ за периода 2021-2030 г.

В четвъртък е била пусната в експлоатация станция за изсушаване на природен газ в Кошерени – инвестиция от около 31 млн. леи, която в момента преработва 230 000 куб. метра природен газ дневно, като производството е постигнато чрез пускането в експлоатация на три нови сонди. До края на първото тримесечие на 2023 г. поетапно ще бъдат пуснати в експлоатация други нови кладенци, което ще увеличи използването на станцията до обем от приблизително 800 000 куб. метра на ден.

„Ромгаз“ е най-големият производител и основен доставчик на природен газ в Румъния. Дружеството е регистрирано на Букурещката фондова борса и на Лондонската фондова борса, а основният му акционер е румънската държава със 70-процентов дял. Компанията има богат опит в областта на проучването и добива на природен газ, като историята ѝ датира от 1909 г. През 2013 г. „Ромгаз“ разшири обхвата на дейността си, като пое топлоелектрическата централа „Йернут“, превръщайки се по този начин в производител и доставчик на електроенергия.

Миналия месец „Ромгаз“ изкупи дела на американската компания „Ексон Мобил“ в офшорния периметър „Нептун Дийп“ за сумата от един милиард и 60 милиона долара. Според министъра на енергетиката Вирджил Попеску находището „Нептун дийп“, което ще се разработва съвместно от „Ромгаз“ и „ОМВ Петром“, дава на Румъния възможност да се превърне в регионален доставчик на енергийна сигурност, тъй като общото количество газ в този периметър надхвърля 100 милиарда кубични метра.

Източник: fakti.bg

The post „Ромгаз“ търси нови запаси от природен газ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: „Ромгаз“ търси нови запаси от природен газ

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация