РЕШЕНО! Край на отстъпката от 25 ст. за горивата

0

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво отпада от януари.

Парламентът прие окончателно на второ четене Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., т.нар. удължителен закон за бюджета.

Депутатите не допуснаха за гласуване и обсъждане предложението за продължаване на мярката от 25 ст. на литър от масовите горива. От Министерството на финансите предложиха мярката да продължи още един месец и председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов направи предложение за създаване на съответен параграф.

След почивка и консултации с политическите сили, Петър Чобанов (ДПС) оттегли своето предложение мярката от 25 ст. на литър да продължи, поради съмнения за допустимост и липса на консенсус. По думите му има и други начини да се удължи мярката.

Венко Сабрутев от „Продължаваме Промяната“ припозна предложението на Чобанов и го внесе от свое име, но пленарната зала реши, че то е недопустимо за обсъждане и гласуване.

Депутатите обаче допуснаха за разглеждане предложението на Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС) и го приеха. За финансиране на разходите и трансферите Министерският съвет няма да може да използва средства по единната сметка на държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система и на средствата по програми и проекти на ЕС, записаха в закона народните представители.
Служебният министър на финансите Росица Велкова обясни, че вчера Кирил Ананиев е направил сходно предложение, което е блокирало всички средства във фискалния резерв, а днешният текст блокира само европейските средства и Сребърния фонд. Няма да има проблем с изплащането на пенсиите при текста, който днес е предложен от Кирил Ананиев, каза тя.

Блокираме възможността служебният кабинет да харчи едни пари, за да може да са налични, когато се сформира редовен кабинет, коментира Асен Василев от „Продължаваме Промяната“, цитиран от БТА. По думите му ГЕРБ се страхуват служебният кабинет да не изхарчи тези пари, така че като направят правителство тези средства да ги няма.

По предложение на Румен Гечев в удължителния закон за бюджета депутатите записаха, че Министерският съвет може да одобрява финансиране на влезли в сила към 1 януари 2023 г. политики за семейните помощи за деца, т.е. МС може да одобри еднократна помощ за децата от първи до четвърти клас.

Депутатите не приеха предложението на Асен Василев, подкрепено от бюджетната комисия, за нов начин за индексиране на пенсиите. Остава действащата до момента разпоредба, според която пенсиите се актуализират всяка година по т.нар. швейцарското правило.

The post РЕШЕНО! Край на отстъпката от 25 ст. за горивата appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: РЕШЕНО! Край на отстъпката от 25 ст. за горивата

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви