Рецепта на деня: Перфектното тесто за домашна баница и баклава

0

Основните продукти за приготвянето на банички и щрудели са: брашно, вода и сол, а допълнителни – растително масло, бяло вино, лимонов сок и при изключителни случаи малко оцет.

Една истинска домакиня в нашата родина трябва поне веднъж да пробва да спретне домашно тесто за баница и баклава. То е икономично, а вкусотиите с него са повече от любими на поколения лакомници, пише flagman.bg.

Перфектното тесто за баница и баклава

Добре отлежалото и богато на глутен брашно се пресява и оформя на венец. В средата се слагат водата (с температура 18-20 градуса), солта и при необходимост – киселината. Омесва се средно меко тесто с гладка повърхност. Разрязва се на късове с големина според големината на платното или масата, на която ще се точат корите.

Късовете се доизмесват и се правят на гладки топки, като краищата се прибират отдолу. Поставят се на табла, поръсена с брашно, сплескват се на питки и се намазват с растително масло, покриват се с чиста кърпа и се оставят да отлежат 15-20 минути при температура 18-20 градуса.

Отлежалите питки се разточват с дебела точилка на дебели кори с диаметър 25-30 см и се разтеглят малко с ръце, след което се хвърлят на специално платно, поръсено с брашно. Под платното са инсталирани нагревателните уреди – реотани примус или мангал с жар от дървени въглища.

Краищата на корите се опъват с двете ръце в кръг, докато се образува тънка, гладка и прозрачна кора. Дебелите краища се отрязват и отново се омесват.

След леко засъхване голямата прозрачна кора се нарязва на правоъгълни листове, широки и дълги според предназначението им. Тези листове леко се наръсват с брашно или нишесте и се нареждат един върху друг.

При липса на подходящо платно, корите се разточват на маса, застлана с чиста покривка и поръсена с брашно.

От тези домашни кори за баница още се правят баклави, тригуни, щрудели и други вкусни неща.

Източник: fakti.bg

The post Рецепта на деня: Перфектното тесто за домашна баница и баклава appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Рецепта на деня: Перфектното тесто за домашна баница и баклава

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация