Рекордна инфлация от началото на пандемията

0

Инфлацията достигна рекордно високо ниво за периода след началото на пандемията. Годишната инфлация към края на месец юни е 2,7%, обявиха от НСИ. Това е най-високата инфлация от месец март миналата година насам.

Основният фактор за инфлацията е поскъпването на горивата. Цената на газообразните горива е нараснала с 37,6% за година. Горивата и смазочните материали за автомобилите са поскъпнали с 24%. А цените на парното и топлата вода са с 13% по-високи от миналата година по това време.

От основните храни най-много са поскъпнали олиото и маслото – с 26,2% за година. Цената на хляба е нараснала с 5,1%, а на спиртните напитки – с 4,2%. Пакетните услуги за почивки и туристически пътувания са поскъпнали с 11,8%.

Само за месец юни инфлацията е отрицателна – минус 0,2%. Но през същия месец на 2020 г. имаше по-голямо понижение на цените. През юни най-голямо намаление има на цените на плодовете и зеленчуците – съответно с 3,5% и 5,4%. Най-много са поевтинели черешите и ягодите – с 34,7%, зелето – с 21,2%, картофите – с 18,6%, и чушките –  с 9,2%,пише труд.

The post Рекордна инфлация от началото на пандемията appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Рекордна инфлация от началото на пандемията

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация