Регионалният министър ще връща мигащия зелен светофар

0
Зеленият мигащ светофар ще остане, като за целта ще бъде променена наредбата, която регламентира този режим на работа. Това е обещала министърът на регионалното развитие арх. Виолета Комитова на среща с бившите депутати Мартин Димитров и адвокат Петър Славов.

„Категорично сме „за“ да продължи да работи „зеленият мигащ светофар“ и ще предприемем действия за промяна в Наредба № 17 от 2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали. Искаме да защитим обществения интерес по законен начин“, е заявила министър Комитова, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

МРРБ не е предприемало никакви стъпки за спиране или ограничаване на използването на т.нар.“мигащ зелен светофар“.

В началото на месеца от Столична община започна спиране на този вид сигнализация, заради подадена жалба от българин до европейската прокуратура и липсата на законова регламентация.

Проверката на МРРБ по случая

Проверка на МРРБ по случая показва, че през 2017 г. от Столична община са направени предложения за изменения и допълнения на Закона за движение по пътищата и Наредба 17.

Те са разгледани от междуведомствена работна група, създадена със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството. В състава й са участвали представители на МВР, министерствата на транспорта, на регионалното развитие, пътната агенция, браншова асоциация „Пътна безопасност“, браншова камара „Пътища“ и Националното сдружение на общините.

По предложенията на Столична община от междуведомствената работна група допълнително са разгледани:

– предоставеното становище на МВнР и Решение № 12709 от 2012 г. на ВАС;

– постъпилото становище от дирекция „Правна“ към МРРБ, относно установените правни противоречия между предложението на Столична община и Конвенцията, Закона за движение по пътищата и правилника за неговото прилагане.

По повод предложенията на Столична община на 20 септември 2017 г. е изпратено писмо от тогавашния заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

 В него се казва, че съгласно ангажиментите на България, като държава, ратифицирала Конвенцията за пътните знаци и сигнали от 1968 г., е задължена да спазва международно-правните норми и съгласно чл. 23 от Конвенцията е налице уредба само по отношение на червен и жълт мигащ светлинен сигнал за регулиране на трафика на превозните средства, като предвижда зелен мигащ сигнал само за пешеходците.

В писмото заместник-министър Крумова информира, че предвид предстоящото разработване на проект на Закон за движение по пътищата, както и възможното отменяне на Правилника за прилагане на закона за движение по пътищата следва да се изчака с изменението на разпоредбата на чл.39 от Наредба 17, отнасяща се за „мигащия зелен светофар“.

МРРБ ще направи официално запитване до кмета Йорданка Фандъкова, каква е причината за предприетите действия от Столична община за премахване на т.нар. „мигащ зелен светофар“. Логичен е въпросът, как са работили устройствата от 2017-та година насам и какъв е конкретният повод за спирането им към днешна дата, още повече, че за въвеждането им са инвестирани много средства през последните години, се казва в съобщението на МРРБ.

Становището на Столична община

Столичната община започна поетапно да премахва функцията „мигащ зелен сигнал“ в края на времетраенето на зеления сигнал за транспортните направления поради подадена жалба от български гражданин до европейската прокуратура и липсата на нормативна регулация на такъв тип функция към момента, съобщиха от общинатав началото на ноември.

През последните години Столичната община многократно предлага и излага мотиви на Министерство на регионалното развитие и благоустройството относно необходимостта от промяна на законодателството и наредбата, регламентираща функционалностите на средствата за светлинно регулиране на движението.

Експерименталното въвеждане на функцията „мигащ зелен сигнал“ на територията на Столична община показва значително намаление на настъпили катастрофи в резултат на наличието на тази функция, посочват от общината.

Въпреки предоставената официална статистика за пътно-транспортни произшествия на годишна база на ключови кръстовища в града преди и след използването на функцията „мигащ зелен сигнал“, от която е видно значително намаление на катастрофите в следствие на използването й, както и получените положителни и подкрепящи въвеждането на регулация относно „мигащ зелен сигнал“ за транспортните потоци становища от МВР и Министерство на транспорта, информационните системи и съобщенията, към момента не са налице предприети действия от страна на МРРБ за изменение на наредба 17 от 23 юли 2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали и действия по иницииране на промяна в действащата нормативна уредб, се казва в съобщението на Столична община.

От там посочиха, че Столичната община отново е входирала искане в МРРБ за въвеждането на промени в наредба номер 17 от 23 юли 2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали и нормативната уредба на България, с цел разрешаване използването на функция „мигащ зелен сигнал“.

 

 

Източник: mediapool.bg

The post Регионалният министър ще връща мигащия зелен светофар appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Регионалният министър ще връща мигащия зелен светофар

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация