Разложкото село Годлево празнува на втория ден от Великден

0

По стародавна традиция село Годлево отбелязва празника си на втория ден от Великден. Тържеството продължава през целия ден и се отбелязва с много и различни мероприятия.

Тържествена света литургия ще се отслужи в храм „Успение Богородично”, след което ще последва ритуалът по накичване на конете с китки здравец и цветя. Вековна традиция е и посещението на местността „Света Богородица“, където се прави курбан за здраве. В параклиса, носещ името на местността, свещеник отслужва литургия, след което всички се отправят към местността „Свети Илия“, където се бере имел за здраве. Там се правят и традиционни конни състезания.

https://zapadno.com/wp-content/uploads/2019/08/Agneshki-kurban-v-kazan-s-ruka-koqto-go-razburkva-s-cherpak.jpg

 

На празничната трапезата във всеки дом задължително има козунак, боядисани яйца, печено месо и варена пшеница. След като се съберат всички около трапезата, най-възрастният член на семейството чете молитва за здраве и берекет.

Програмата ще започне в 9:00 часа с тържествена света литургия в църква „Успение Богородично“. В 12.00 ч. за здраве на жителите на селото ще бъде направен курбан, а от 19.00 ч. на площада жителите и гостите на населеното място ще могат да чуят любими фолклорни изпълнители и състави

The post Разложкото село Годлево празнува на втория ден от Великден appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви