Разкриха любовните техники на прилепите

0

Учени от Панама разкриха любовните техники на прилепите и как мъжките успяват да привлекат женските екземпляри в тъмното, пише в. „Дейли мейл“.

Екипът на Мариана Муньос-Ромо от Института за тропически изследвания Смитсониън в Панама сити проучил секретите на различни видове от летящите бозайници. Оказало се, че за да привлекат женските в пълния мрак, самците отделят сложен микс от слюнка, изпражнения, семенна течност и урина. По този доста зловонен начин те ухажват химически потенциални партньорки. Оказало се, че най-малко една десета от всички познати видове прилепи, използват за любовен похват специфични миризми. Те се произвеждат или от специализирани жлези, или чрез използването на собствени телесни секрети.

По този начин женските могат да си изберат партньор и в най-непрогледния мрак. Птиците използват яркото си и пъстроцветно оперение, за да изтъкнат своя сексапил, но за прилепите, това е невъзможно. И тук влиза в употреба телесната миризма.

Самците използват своите уропатагиални жлези, които набъбват по време на сезона за чифтосване. Те изпускат специален секрет, който дава богата информация на самките. Прилепите се отличават с това, че мъжките и женските екземпляри на практика са неразличими по външен вид, като се изключат половите им органи. Но по време на любовния сезон експертите идентифицираха само при самците жлези и структури, способни да въздействат върху обонянието на противоположния пол.

По време на изследването екипът се съсредоточил върху дългоносите прилепи от вида Leptonycteris curasoae, които се срещат във Венецуела. По време на любовния период самците се сдобиват с изпускаща миризма ивица на гърба им, съставена от изпражнения, слюнка, урина или семенна течност. Миксът е в състояние да привлече към тях женските във фертилен период.

Други видове пък оформяли коричка от своя „парфюм“ върху предмишниците си в любовния сезон. Те помагат на женските да направят своя избор в тъмното. Миризмите се излъчват от най-различни части на тялото на мъжките прилепи – от главите и устите им до крилете и гениталиите им. Химическите сигнали са много силни и не пречат на полета на тези необичайни животни, допълва БТА.

Източник: fakti.bg

The post Разкриха любовните техники на прилепите appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Разкриха любовните техники на прилепите

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация