Радев нападна ДБ за Украйна вместо да обсъди възможностите за кабинет (Видео)

0

Президентът Румен Радев вкара “Демократична България“ (ДБ) в обяснителен режим за военната помощ към Украйна вместо да се съсредоточи върху опитите за съставяне на кабинет. 

 

По време на консултациите с представителите на коалицията държавният глава се конфронтира с тях и в остър тон каза, че е “kрайно критичен към призивите на „Демократична България“ да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим“.  

 

„Мислех, че сме на консултации за съставяне на правителство“, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов, но държавният глава не се отказа от атаката си срещу коалицията.

 

Радев отхвърли и критиките на ДБ към служебния кабинет, а в заключение съобщи, че ако се стигне до връчването на трети мандат за съставяне на кабинет, ще го направи след Нова година, за да няма предсрочни избори през зимата, а през март.
 

Ново изпълнение на тезите срещу военната помощ

 

Държавният глава за пореден път разви тезата си, че оказването на военна помощ на Украйна, може да вкара България в конфликта, а съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов защити позицията, че страната ни трябва да се присъедини към усилията на партньорите ни в НАТО и ЕС.

 

„Искате да оспорите наши тези, които не сме имали“, каза Иванов.

 

„Никога не сме претендирали какво въоръжение да предоставим на Украйна. Искаме България да изглежда обаче като съюзник, на когото може да се има доверие“, добави той и оспори доколко продуктивен е разговорът, който Радев започна с ДБ.

 

„България нямаше ясна позиция за Крим благодарение и на вас“, каза Иванов. 

 

Той за пореден път отхвърли тезата на Радев, че военната помощ ни въвлича във войната. 

 

„Това не е просто двустранен конфликт. Това е част от една дългосрочна политика на Путин по реконструиране на неговото политическо влияние в Източна Европа. Не трябва да се зариваме в пясъка, а да носим евроатлантическа отговорност… Ако Путин успее, това не е в наш интерес, защото това означава всеки, с политика на силата, да налага своите интереси в нашия регион“, добави Иванов. 

 

Президентът обаче не спря темата и дори изчете коментар на депутата от ДБ Ивайло Мирчев във Фейсбук.

 

„Най-важният ни ангажимент към Алианса е да можем да поддържаме нашите отбранителни способности, напомни обаче Румен Радев. Вие казват: Ние даваме оръжие на Украйна, получаваме НАТО-вско. Как си го представяте?“, попита той.

 

„Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност е много важна“, добави Христо Иванов.

 

Радев защити от критики екипа на служебния военен министър Димитър Стоянов, но Христо Иванов каза, че коалицията работи нормално с него, а не приема действията на служебния енергиен министър Росен Христов.

 

Предсрочни избори през март

 

Радев съобщи, че ако се стигне до нови предсрочни избори, те ще се проведат през март.

 

“Понеже има призив от различни кръгове да връчвам веднага мандатите. Няма да насроча избори януари и февруари. Можем само да си представим това до какво ще доведе, а рискът да има още по-малка избирателна активност, е реален. Така че третият мандат ще бъде връчен след нова година, за да има избори през месец март“, каза той.

 

Слаб оптимизъм за кабинет

 

“Парламентът е фрагментиран. Усилията за излъчване на мнозинство са труден, но не невъзможен процес“, посочи Радев.

 

Той посочи, че е нужна консолидация, а вместо това в парламента се задълбочава конфронтацията.

 

„Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент, и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички – консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление за решаване на важните проблеми, отива в друга посока. В посока на нарастване на конфронтацията, на противопоставяне, на чертане на нови разделителни линии“.

 

Христо Иванов посочи, че за съставянето на кабинет ще трябват най-малко три партии и ясни приоритети.

 

„В създалата се ситуация правителството може да бъде съставено трудно. Аритметиката показва, че трябват не по-малко три партии. За да бъде стабилно, трябва конструкция и приоритети. Ключът ще бъде диалогът и търсене на форми за сътрудничество, но е много важно това да не е безпринципно“, добави Иванов.

 

От “Демократична България“ вече казаха, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ и се надяват втория мандат на “Продължаваме промяната“ да доведе до съставянето на кабинет.

 

„Ние много ясно сме казали трите приоритета – съдебната реформа, въпросите на сигурността, с оглед на конфликта в Украйна, и на трето място един разумен икономически курс, който се грижи за тези, които имат нужда от помощ, но и същевременно с разбирането, че излизането от инфлационния процес е създаване на конкуретнспособност и инвестиции“, посочи Христо Иванов. 

 

 

Какво следва?

 

Радев вече разговаря с ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ (ПП), ДПС и „Възраждане“ и БСП. Предстоят му срещи и с „Демократична България“ и „Български възход“.

 

След като всички консултации бъдат проведени, може да бъде връчен първият проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ия парламент.

 

В конституцията няма срок, в който това трябва да се случи. Сроковете започват да текат едва след връчването му.

 

Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, като коалицията ще има една седмица да го върне – изпълнен или не.

 

Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат, който ще бъде получен от ПП. За връщането му отново ще има срок от седмица.

 

При третия ситуацията е малко по-различна – той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация, която ще има пак толкова време, но за да излъчи кандидат за премиер.

 

След това на практика няма срок за връщането на мандата.

 

Очаквайте подробности.

Източник: mediapool.bg

The post Радев нападна ДБ за Украйна вместо да обсъди възможностите за кабинет (Видео) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Радев нападна ДБ за Украйна вместо да обсъди възможностите за кабинет (Видео)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение