Работодатели с опасения, че ще бъдат спрени компенсациите за ток

0

Работодателски организации сигнализират, че през август ще започне фактурирането към небитовите потребители, но в тях ще липсва компенсацията, обещана на бизнеса до края на годината, предаде БНТ. Те обясняват, че правителството не е взело решение да отпусне необходимите средства на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, които на свой ред да бъдат преведени на търговците.

Работодателските организации са разтревожени, че още от август ще спре компенсацията за скъпата електроенергия, която правителството обеща на бизнеса. Тя трябва да се получава до края на тази година.

„Не става дума за спиране на компенсациите, те са в сила до края на т.г., но правителството не е взело решение да отпусне необходимите средства на фонд „Сигурност на електроенергийната система“, които на свой ред да бъдат преведени на търговците“, заяви Ивайло Найденов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Търговците на електроенергия сключват договори с енергийното министерство, че ще фактурират 250 лв за МВч за небитовите клиенти, а разликата от реалните пазарни цени ще бъде компенсирана от фонда „Сигурност на електроенергийната система“. От Министерството на енергетиката обясняват, че предстои да бъдат сключени договорите между фонда и търговците въз основа, на които да се изплащат компенсациите след 1 август. Нужно е Министерски съвет да приеме програмата за компенсиране, а от енергийното министерство вече са внесли предложение, което предстои да бъде разгледано от правителството.

Бизнесът се притеснява, че търговците ще фактурират пазарната цена на електрическата енергия на небитовите клиенти.

„Бизнесът от известно време е поставен на колене, а това което се анонсира за липса на компенсации за електроенергия и анонсираната цена за природен газ буквално води индустрията към фалит. Тези разлики в цените няма как бизнеса да ги поеме. Средната цена по която купуваме ел. енергия за юли е 631 лв. Разликата от обявената 250лв. е 370 лв. При наличие на компенсации бихме платили на 1 август около 1 млн 200 хил. лв. без компенсации тази сума скача на 3,2 млн. лв. Или на един тон целулоза нашия продукт се оскъпява с 200 лв., което трябва да отиде при нашите клиенти“, коментира Пламен Петров, производствен директор в предприятие за целулоза.

Работодателите се оплакват и от високата прогнозна цена на природния газ.

„Цената на електроенергията е над 600 лв. осреднено за юли с днешната информация за цената на газа от 287 лв. ще стане невъзможно да се плащат сметките, да се работи каквото и да било“, заяви Ивайло Найденов.

Високите сметките за електроенергия и природен газ правят бизнеса неконкурентен, предупреждават от работодателските организации и искат „Булгаргаз“ да обяви прогнозната цена за септември.

Източник: fakti.bg

The post Работодатели с опасения, че ще бъдат спрени компенсациите за ток appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Работодатели с опасения, че ще бъдат спрени компенсациите за ток

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение