Първо асистирано медицинско самоубийство в Италия

0

Италианец с тетраплегия извърши самоубийство с медицинска помощ, съобщиха активисти, след като получи одобрение от етична комисия в първия подобен случай в Италия, съобщи БГНЕС.

44-годишният Федерико Карбони от Сенигалия, област Марке, „почина тази сутрин в 11:05 ч… след като сам си постави смъртоносното лекарство чрез специален апарат“, съобщи асоциацията „Лука Косчиони“, която е помогнала за неговия случай.

Асистираното самоубийство е технически незаконно в Италия и се наказва с между 5 и 12 години затвор.

Но през 2019 г. Конституционният съд постанови, че невинаги е престъпление да се помогне на човек в „непоносимо“ страдание, който е способен да вземе собствено решение.

#Italy #Assistedsuicide . The last words of Federico #Carboni , #Sardinian , the first person to resort to assisted suicide in Italy: "I am aware of my physical conditions and future prospects so I am totally serene and calm about what I will do" pic.twitter.com/T0G5BXLnBv

— Donato Yaakov Secchi (@doyaksec) June 16, 2022

До смъртта си Карбони е бил известен на обществеността като „Марио“ – шофьор на камион, който е получавал 24-часови грижи, след като преди 10 години при инцидент е счупил гръбначния си стълб и е останал напълно обездвижен.

„Не отричам, че съжалявам, че се оттеглям от живота. Не бих бил верен на себе си и бих бил лъжец, ако кажа обратното, защото животът е велик и ние имаме само един“, е цитиран да казва преди смъртта си.

„Направих всичко възможно, за да мога да живея възможно най-добре и да се опитам да се възстановя колкото се може повече от увреждането си, но сега съм на края на силите си както психически, така и физически“, допълва Карбони.

Семейството и приятелите на Карбони са били до него, съобщиха от асоциацията.

В края на миналата година комисия по етика одобри молбата на Карбони за самоубийство с медицинска помощ, въпреки че решението предизвика вълни в страната, в която католическата църква все още има влияние.

Тъй като в Италия няма закон, който да разрешава асистираното самоубийство, Карбони трябваше да намери 5000 евро, необходими за покриване на разходите за оборудване и лекарства. Асоциацията на Лука Косиони стартира кампания за групово финансиране по-рано тази година, за да събере средствата.

Pope Francis condemned assisted suicide as an unacceptable deviation from medical ethics as Italy's parliament resumed talks on a law to regulate it https://t.co/sqEVVvfzWR pic.twitter.com/wl4bNYYYMx

— Reuters (@Reuters) February 9, 2022

Карбони описва себе си като „лодка, която се носи в океана“.

„Нямам никаква независимост в ежедневието, подвластен съм на милостта на събитията, за всичко завися от другите“, каза той в последните си думи. „Сега най-накрая съм свободен да летя, където си поискам“.

Източник: fakti.bg

The post Първо асистирано медицинско самоубийство в Италия appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Първо асистирано медицинско самоубийство в Италия

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация