Путин: руските ВМС ще получат хиперзвукови ракети „Циркон“

0

На военен парад във Финския залив край Санкт Петербург послучай Деня на руските ВМС президентът Путин обяви, че е одобрил нова военноморска доктрина. В нея се казва, че стремежът на САЩ към доминация в световните морета е „предизвикателство за националната сигурност на Русия“. Подписаният от него документ предвижда значително разширяване на военната инфаструктура на анексирания от Русия полуостров Крим, както и построяването на модерни самолетоносачи.

В същото време Путин обяви, че руските въоръжени сили ще получат новата хиперзвукова ракета „Циркон“. Доставките ще започнат още през следващите месеци, а първа на бойно дежурство с това оръжие на борда ще застъпи фрегатата „Адмирал Горшков“. Хиперзвуковите крилати ракети могат да развият скорост от 343 метра в секунда – в пъти по-висока от тази на звука.

На парада пред хиляди присъстващи Путин не спомена директо водената от Русия война в Украйна. Той благодари на руските военноморски сили и похвали тяхната висока отбранителна способност. За агресията си в Украйна Русия използва и кораби на ВМС в Черно море.

Честванията по случай Деня на руските военноморски сили бяха отменени на анексирания полуостров Крим след нападение срещу щаба на Черноморския флот. От пресслужбата на флота в Севастопол съобщиха, че то е извършено вероятно с дрон, който е носел взривно вещество със слаба мощност. Петима души са били ранени, по информация на кмета на града Михаил Развошаев. Вината за атаката той хвърли върху Украйна.

Киев междувременно отрече Украйна да е нападала руския военноморски флот в Севастопол. Говорител на властите в Одеса определи това като руска провокация.

The post Путин: руските ВМС ще получат хиперзвукови ракети „Циркон“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Путин: руските ВМС ще получат хиперзвукови ракети „Циркон“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение