Пуснаха под домашен арест съпругата на дупнишкия бизнесмен Бахамата

0

Лидия Петрова, която бе обвинена със съпруга си Васил Петров-Бахамата и сина им Димитър за крупна измама, напуска следствения арест. Районен съд – Благоевград измени досегашната й мярка „задържане под стража“ в „домашен арест“ заради влошено здравословно състояние, пише „Струма“. Тя страда от бронхиална астма, която от умерено лека е станала умерено тежка. При последния пристъп е била настанена за лечение в затворническата болница за 40 дни. По искане на защитата е назначена съдебномедицинска експертиза и след преглед, извършен от д-р Петър Георгиев, управител на общинската белодробна болница в Благоевград, заключението е, че Лидия Петрова не може да се лекува адекватно в следствения арест.

На база становището на вещото лице и отчитайки баланса между обществения интерес и правото на живот на обвиняемата, съдия Екатерина Николова определи за жената на Бахамата мярка „домашен арест“, която да изтърпява в жилището си в Дупница. Уведомена е Пробационната служба да й постави електронна гривна за проследяване.

Още през месец май защитата поиска промяна на мярката на 41-годишната Лидия Петрова в по-лека заради влошено здравословно състояние. Тогава становището на вещото лице д-р Михайлов, ангажиран със съдебномедицинска експертиза, беше, че тя може да се лекува в ареста. Заради влошено здравословно състояние и тежка депресия в края на месец юни съдът измени първо мярката на сина Димитър Димитров от „домашен арест“ в парична гаранция от 10 000 лв. 21-годишният дупничанин бе изпаднал в тежка депресия да живее сам, заключен в къщата, паник атаките и вътрешните му страхове се засилили. Това показа психиатричната експертиза на д-р Кацарова, която бе назначена от съда по искане на двамата адвокати Красимир Дуков и Емил Велинов. На база на нейното заключение районният съдия Екатерина Николова прецени, че адекватната мярка е  парична гаранция от 10 000 лв.

Главата на семейството – 47-годишният Васил Петров, също е със заболявания, има апнея, заради която ползва специален апарат за дишане, но според медиците му може да се лекува в ареста. На този етап само той не е поискал промяна на мярката си „задържане под стража“, която му бе наложена преди половин година. Максималният срок за престой в ареста е 8 месеца. Цялото семейство на Бахамата бяха обвинени за крупна измама. Според прокуратурата от 01.06.2022 г. до 20.02.2023 г. на територията на гр. София, с. Марикостиново, общ. Петрич, гр. Дупница и гр. Сандански при условията на продължавано престъпление тримата са извършили четири отделни деяния с цел да набавят за себе си имотна облага. Сговорили се да въведат в заблуждение различни граждани, че ще извършат за тях определени задачи: ще им продават леки и товарни автомобили, ще им съдействат за изготвяне на проекти за обществени поръчки, ще прехвърлят собственост върху недвижим имот, да бъдат подхвърлени наркотици в автомобил, ще съдействат за събиране на парични задължения. За това обвиняемите предварително получавали различни суми, без да изпълняват поетите ангажименти. Така причинили имотна вреда на жертвите си в размер на 523 800 лв. Разследването по случая е на финала, разпитани са множество свидетели и са назначени експертизи, и на база събраните доказателства предстои да бъде внесен обвинителен акт от наблюдаващия прокурор Елица Калпачка.

The post Пуснаха под домашен арест съпругата на дупнишкия бизнесмен Бахамата appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви