Проф. Христова: Възможна е нова вълна лятото

0

Потвърдените нови случаи на пациенти с индийския вариант на COVID-19 работят в „Столичен електротранспорт“, заяви на брифинг пред медиите Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. д-р Ива Христова. Тя уточни, че не се знае на какви позиции са работели, но се издирват контактните им лица. 

„В близко бъдеще очакваме доста повече пациенти с делта вариант. Но това е и очаквано, защото е много по-силно инфекциозен и по-бързо прави епидемични взривове“. Това заяви на брифинг пред медиите директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова по повод установените у нас 7 случая на индийски вариант и 1 на южноафрикански.

Делта вариантът се разпространява доста по-лесно. Заразените пациенти са контактни, те са българи и със сигурност ще има доста случаи, което ще стане до няколко седмици, каза проф. Христова. Тя не отрече, че е възможна нова вълна насред лятото.

През последната седмица в Националния център по заразни и паразитни болести са секвенирани и анализирани 200 проби. От тях при 190 се доказа британският вариант. Това са проби, изпратени от страната. В проби, които са изпратени от „Пирогов“ се доказаха 7 щама, принадлежащи към делта варианта – индийския вариант на коронавируса и 1 към бета варианта – т.е. южноафриканският вариант.

The post Проф. Христова: Възможна е нова вълна лятото appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Проф. Христова: Възможна е нова вълна лятото

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация