Прокуратурата обяви, че Пеевски е бил разпитан

0
В деня, в който се разглежда искането за уволнението на главния прокурор Иван Гешев, прокуратурата изпита неудържимо желание да обяви, че Делян Пеевски е бил разпитан. Повод за снемането на обяснения от бившия депутат от ДПС са американските санкции, наложени от глобалния закон “Магнитски“.

Бившият депутат от ДПС успя да избегне разпит по мегаделото “КТБ“, по което водещ наблюдаващ прокурор бе именно Гешев. Тогава той обясни, че разследването не установило връзка на Пеевски с фалиралата банка.

“Поради високия обществен интерес и за максимална прозрачност Прокуратура на Република България информира за предприетите действия съгласно нейните правомощия във връзка с официалното оповестяване за наложени санкции на български граждани и свързани с тях търговски дружества от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ и Държавния департамент на САЩ“, се казва в съобщението на прокуратурата.

По същото време Висшият съдебен съвет заседава по искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за уволнението на Гешев за уронване на престижа на съдебната власт. На този фон прокуратурата съобщава, че са снети обяснения от Делян Пеевски, Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Илко Желязков. От Васил Божков не са снети обяснения, защото той се намира в Дубай.

Държавното обвинение съобщава, че проверките срещу Пеевски и Желязков продължават. Върховната касационна прокуратура уточнява, че за тях двамата е получена само част от изисканата информация.

“След приключването на всички проверки събраните материали ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури за извършване на преценка относно наличието на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер, за което българските граждани ще бъдат информирани“, се казва в съобщението.

 

Източник: mediapool.bg

The post Прокуратурата обяви, че Пеевски е бил разпитан appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Прокуратурата обяви, че Пеевски е бил разпитан

      

Share.

About Author

Leave A Reply

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация