Приемаме еврото или искаме отлагане на влизане в еврозоната

0

Няма опасност ЕС да ни спре евровите банкноти, освен ако не нарушим абсолютно всички условия. Кризата в Гърция не беше свързана с приемането на еврото, а с управлението на страната. Не виждам огромни сътресения в икономиките, приели еврото. Това каза за „Твоят ден“ финансовият анализатор Преслав Райков.

По думите му всяко едно инвестиционно решение крие рискове. „Повишен политически рейтинг, отпадане на транзакционните разходи при валутния обмен, нивата на финансиране, лихвите по него, по-добро кредитиране, натискът от регулаторните органи – ще бъдем притиснати да правим ключови реформи – това са сред предимствата на влизане в еврозоната. Страните членки не искат нашата икономика да я счупи“, заяви Райков.

Икономистът Георги Вулджев от своя страна сподели, че е добра инициатива да има референдум за еврото и е демократично да се вземат такива решения от всички. „В Гърция до голяма степен еврото стимулира дисбалансите. Още преди еврото обаче те имаха дългова криза, има по-голям риск да ни се случи същото, но не е задължително. Ако се случи нова дългова криза, това вероятно значи разпад на еврозоната, защото трудно ще се набере ресурс от страните членки“, обясни той.

Според него еврозоната не може да ни накара да правим реформи. „Еврозоната не може да реши колосалните ни икономически проблеми“, обяви Вулджев.

Източник: fakti.bg

The post Приемаме еврото или искаме отлагане на влизане в еврозоната appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Приемаме еврото или искаме отлагане на влизане в еврозоната

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви