Премиерът: Фокусът ни е актуализацията на бюджета да се случи до края на юни

0
Фокусът на правителството е актуализацията на бюджета да се случи до края на юни. Задачата е от 1 юли да има нова държавна сметка. Това заяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на Министерския съвет.

Ще бъдат обсъдени и нормативните изисквания около Плана за възстановяване. Спрямо тях трябва да се предприемат 22 мерки до края на годината, посочи Кирил Петков. Всяко министерство трябва да бъде запознато и да има „стройна програма”, за да може средствата от ЕС да дойдат навреме с правилните реформи, допълни той.

Това бяха двете основни теми, които управляващите обсъдиха късно вечерта във вторник на коалиционен съвет. Очакванията са следващата седмица актуализираният проектобюджет да бъде внесен в парламента с антикризисните мерки.

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов каза пред БНТ, че бюджетът трябва да бъде приет до 25 юни. Социалистическата партия ще настоява за двуетапно увеличение на пенсиите – от 1 юли и от 1 октомври. Друго искане е необлагаемият минимум за младите семейства от 4500 лв. да стане 6000 лв. – по 50 лв. на месец за едно дете и по 100 лв. за две деца.

За да тръгнат средствата от Европейския съюз, Народното събрание до края на годината трябва да приеме редица законопроекти, като юридическа гаранция за тези средства, каза депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов на влизане в среднощния коалиционен съвет.

Днес премиерът Кирил Петков повтори, че България ще получи дерогация за руския петрол до края на 2024 г.

„Ние реално сме единствената държава, която има тази дерогация, въпреки че разполага с пристанище. Това дава възможност нашата рафинерия да смени част от инсталациите си и през това време да не се качва цената на горивото”, каза Петков.

На оперативното заседание на кабинета ще бъде представен доклад от вицепремиера Калина Константинова относно това как се движи преместването на украинските бежанци. Към момента напрежението в бежанския център в Елхово остава. Украинци се оплакаха, че са като в затвор, без храна и вода.

Източник: mediapool.bg

The post Премиерът: Фокусът ни е актуализацията на бюджета да се случи до края на юни appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Премиерът: Фокусът ни е актуализацията на бюджета да се случи до края на юни

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация