Премиерът: Не можем да спрем ТЕЦ „Марица-Изток“ 2, балансираща е

0
ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 няма да бъде спиран, но ще работи на минимална мощност, заяви премиерът Стефан Янев. Очаквано централата отново ще бъде включена с малка квота за продажба на ток за бита. Аргументите са, че тя е балансираща и при проблем с друг производител, тя подсигурява.

Още миналата седмица енергийният министър Андрей Живков каза, че на държавната централа ще бъде отпусната квота, макар че и тази година КЕВР не е съгласна. Централата бе изключена от тези квоти, тъй като произвежданата от нея електрическа еленергия е по-скъпа. Според Живков обаче това няма да доведе до по-голям скок в цената на тока. Засега предвижданията на КЕВР са, че увеличението на цената ще средно с 3.2% за страната. Очаква при ЧЕЗ то да е 4.17%. При потребителите на ЕВН в Югоизточна България прогнозният ръст е 2.38%, а за „Енерго-Про“ в Североизточна България – 2.13%.

„Въпрос е и на промишлени, и на битови потребители, всички да са доволни, те може да са непопулярни решения, но това е начин на взаимодействие. Ще има заповед. Централата ще работи с минимална мощност. Заповедта ще е оповестена най-късно в понеделник“, заяви Янев в събота.

Наред с това той заяви, че за „Марица-Изток“ 2 трябва да е търси дългосрочно и то не може да бъде намерено за две седмици или два месеца.

„Трябва да се види как да се оздрави състоянието на централата и ако се наложи закриването в годините напред – да е планово и с подготовка. Да са претренирани работниците за други дейности, за да няма напрежение“, коментира Янев.

Отпускането на квота за домакинствата се прави заради лошото състояние на държавната централа. Излизането й на свободния пазар би я обрекло на фалит. Затова предприятието ще продава на регулирания пазар макар че енергията му е по-скъпа.

 

Източник: mediapool.bg

The post Премиерът: Не можем да спрем ТЕЦ „Марица-Изток“ 2, балансираща е appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Премиерът: Не можем да спрем ТЕЦ „Марица-Изток“ 2, балансираща е

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация