Премиерът за оръжия за Украйна: България вече е направила достатъчно

0
Премиерът Кирил Петков изрази позиция, че досега България е направила достатъчно в подкрепа на Украйна. Думите му са по повод това, че преди ден украинският посланик у нас Виталий Москаленко поиска официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство.

„Тази дискусия (дали България да дава оръжия на Украйна- бел.ред) вече я водихме, имаме решение на Народното събрание, ще спазваме решението“, каза Петков пред журналисти в Садово и така потвърди, че България няма да преразгледа позицията си, която е да не се предоставя военна помощ на Украйна.

„Това, което сме обещали, ще го направим. Не смятам, че на всеки две седмици трябва да отваряме тази тема наново. Това което направихме за Украйна: на ниво подкрепа за бежанци, на ниво средства, вкарали сме всякакви помощи хуманитарни, за това ще ремонтираме техни техники – бойни машини, това, че всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите за Русия… Аз мисля, че българската държава е направила достатъчно в тази посока и ще продължим да ги подкрепяме“, каза още министър-председателят.

Той добави, че първите украински машини идва за ремонт у нас. Преди ден украинският посланик каза, че става дума за 80 танка.

По-рано във вторник зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от „Продължаваме промяната“ Благовест Белев също подчерта, че българският парламент вече има решение по въпроса с военната помощ за Украйна и то е такава да не се изпраща.

„Предоставят се средства за самозащита на населението и на армията, одобрява се решение за ремонт на украинска военна техника“, припомни Балев пред бТВ.

По думите му няма да се стигне до нова дискусия и преразглеждане на позицията, защото парламентът се е произнесъл достатъчно ясно.

Белев напомни, че правителството е коалиционно и въпросите се обсъждат първо на коалиционен съвет. БСП от самото начало на войната в Украйна е против България да предоставя оръжие на Киев.

Още преди ден вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви, че България няма да преразгледа позицията си и „казусът е затворен“.  

Източник: mediapool.bg

The post Премиерът за оръжия за Украйна: България вече е направила достатъчно appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Премиерът за оръжия за Украйна: България вече е направила достатъчно

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация