Премахват незаконни постройки на „Капитолия“ в Борисовата градина

0
Премахването на 6 метални чадъра и стоманобетонната конструкция под тях от автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина стартира във вторник. Те са обявени за незаконни от съда. Това е първата стъпка от премахването на цялата автокъща.

„Днес пристъпваме към принудително изпълнение за премахване на 6 броя слънцезащитни съоръжения, тип чадъри, които са поставени незаконно”, каза от мястото на събитието Цветан Тодоров, началник отдел в Столичната община пред Нова тв.

Хронологията до достигането на премахването на съоръженията проследи и кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков.

„Това е една дълга процедура, която е започнала по констативен акт на район „Средец”. Мина през съдебна инстанция. Окончателното решение на съда е, че след като заповедта е обжалвана, следва да се изпълни. Това не е технически проста операция. Изпълнителят е „Софияинвест“. Ще струва около 50 хиляди, може и повече, които трябва да бъдат възстановени от собственика. Той би могъл да го направи и доброволно”, заяви Трайчо Трайков – кмет на район „Средец“.

Както Mediapool вече писа, без разрешение върху наетия от общината имот собствениците на „Капитолия“ ЕТ „Минкин – Албена Минкин“ са построили 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от метална конструкция, изпълнени без разрешение за строеж и без одобрени проекти. Именно затова те или трябва да бъдат премахнати, или ще останат в собственост на „Софийски имоти“, като и в двата случая заплащане на извършените работи не се дължи.

Междувременно има и окончателно решение на съда наемателят да върне целия терен на общината, заради прекратен договор за наем с общината, но то не може да се приложи, защото междувременно теренът е преотдаден.

Какво реши съдът?

В края на юни миналата година Върховният касационен съд реши собственикът на автокъща „Капитолия“ да върне терен от 1.6 дка на общинската фирма „Софийски имоти“ ЕАД, който неправомерно ползва под наем. Оказва се обаче че общинската фирма не може да си върне терена, защото наемателят го е преотдал на трето дружество и реално сега „Софийски имоти“ трябва да се съди с него. Именно от решението на съда стана и ясно, че без разрешение върху наетия от общината имот са построени 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от метална конструкция, изпълнени без разрешение за строеж и без одобрени проекти.

В детайли, наемателят на терена ЕТ „Минкин – Албена Минкин“ подава касационна жалба на 4 май 2020 г., с която обжалва решение на Апелативен съд – София и на Софийски градски съд, които изискват от него да върне на Софийски имоти въпросния имот от 1638 квадрата. Автокъщата го ползва с договор за наем от 2008 г., който вече едностранно е прекратен от „Софийски имоти“. Съдът отхвърли и претенция на ЕТ „Минкин – Албена Минкин“ „Софийски имоти“ да му изплати сумата от 28 275.93 лв. за извършени строително-монтажни работи в периода 2015-2017 г., с които е подобрен ползвания под наем имот.

Въпросният терен e oбщинcĸa coбcтвeнocт, дaдeнa зa yпpaвлeниe нa „Coфийcĸи имoти“ пpeз 1997 г. През 2003 г. общинската фирма продава на ЕТ „Минкин – Албена Минкин“ единствената частна сграда на терена – 88.5 кв. м. първи етаж и 52 кв. м. втори етаж. Собственик на фирмата според Търговския регистър е Албена Георгиева Минкин – Асил. Именно там е офисът на автокъщата.

От мотивите на съда стана ясно, че дружеството „Софийски имоти“ едностранно е прекратило договора за наем, защото наемателят е нарушил клауза от договора – да не преотдава на трето лице целия имот или части от него без изричното писмено съгласие на наемодателя, т.е. без разрешение от общинската фирма. Такова нарушение е установено по делото.

На кого е преотдаден парцелът?

Парцелът е преотдаден на „Софтрейд 2003“ ООД. Прави впечатление, че управител на дружеството е Салех Салим Асил – тоест, фамилията му съвпада с Албена Георгиева Минкин – Асил, която е наемателят по договора със „Софийски имоти“. А другият управител е Петър Георгиев. Именно през „Софтрейд 2003“ автокъщата осъществява вноса на коли.

Източник: mediapool.bg

The post Премахват незаконни постройки на „Капитолия“ в Борисовата градина appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Премахват незаконни постройки на „Капитолия“ в Борисовата градина

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация