Премахват емблематично благоевградско заведение, общината ще прави градинка

0

Ще възстановим градинката при Операта, където в момента има заведение. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Благоевград Методи Байкушев.

„Там повече няма да бъде заведение с бар, а ще възстановим градинката. След освобождаване на площта ще направим анализ дали може да се възстанови фонтана или ще бъде озеленяване и парково обзавеждане“, каза още кметът Байкушев. Той уточни, че договорът на ползвателите на питейното заведение с Община Благоевград е изтекъл, като същите имат и натрупани големи задължения към общинската хазна, което е дало основание за премахването му.

„Решихме да премахнем заведението, защото това е площадка, част от градското пространство и архитектурното оформление на Камерна опера и Народно читалище „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Правим анализ как пространството да се използва по най-добрия начин, така че да е максимално полезно за града, но и да е свързано с предназначението на читалището и операта, и в същото време да не компрометира градинката като място за отдих и прекарване на времето“, поясни кметът на Благоевград. Той коментира, че останалите наематели на преместваеми обекти в района са коректни, като са вложили не малко средства в своите бизнеси. Байкушев отбеляза, че визията на него и екипа му е Благоевград да стане по-приветлив за гражданите и да има по-широки градски пространства.

„Целта ни е архитектурно подобрение на града. Всичко това ще направим внимателно и с уважение към легитимните правни очаквания на бизнеса, на който години наред е било позволявано да инвестира в тези съоръжение. Това ще стане след разговори с тях и най-вече чрез диалогичност“, подчерта градоначалникът. Във връзка със спор, който преди години Община Благоевград и Камерна опера водеха за собствеността на терена при заведение „Операта“, кметът обясни, че има в сила съдебно решение, което казва, че теренът е общински.

„Не е изключено да дадем мястото на тях, но с условието да е градинка отпред и да има място за отдих и прекарване на спокойно време. По правило се изключва наличието на питейно заведение там“, коментира Байкушев. Той съобщи още, че в спешен порядък ще бъде издадена заповед за премахване и на двете бели бараки пред заведение „Лилавото“, които определи като „неудържимо грозни“. Те се намират точно до паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“.

„На трето място ще пристъпим към премахване на подиума при терасата на хотел Ален Мак по силата на вече влязлата в сила заповед и ще издадем нова за премахване на металния навес, тъй като вече има влязло в сила съдебно решение, което казва, че това е общински имот, който не се ползва под наем и ще върнем тази площ като част от Градската градина. Това са първи стъпки в нормализиране на градското пространство. В по-дългосрочен план ще направим стратегия и ще изменим наредбата за преместваемите обекти, така че да може да започнем лека по лека да слагаме ред в това как се ползва общинската собственост и как изглежда града ни“, каза общинският кмет и добави, че собствениците на заведения ще имат достатъчно дълъг срок, за да се адаптират към новите изисквания.„focus

The post Премахват емблематично благоевградско заведение, общината ще прави градинка appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви