Прекръстиха село заради 100 къщи

0
Симитлийско село се прекръсти заради 100 нови къщи. Става дума за Долно Осеново, което изживява истински строителен разцвет. Напук на икономическите кризи през годините, напук и на пандемията от коронавирус.

Строителният бум се дължи и на трудолюбието на местните хора. Те са израснали по тютюневите ниви и са работили наравно с възрастните по полето. Че лесно къща се не вдига, по-лесно е да изкопаеш дупка, отколкото да градиш, казват местните хора. Но тук продължават да никнат като гъби след дъжд новите къщи, а и децата са все повече.

Накацали

Другоселците отдавна прекръстиха населеното място на Ново Осеново. Построените в последните двадесетина години къщи вече са повече от старите. Около 100 са постройките, които са накацали по баирите на селището, което прилича повече на модерна вилна зона. И грабва погледа на всеки, който гостува там. Гостите пък неизбежно си задават въпроса защо е този бум на строителството?

Основната причина е, че от близо 1600 жители на Долно Осеново над 300 си изкарват прехраната в чужбина. Те от години са зад граница, за тях не е проблем да си намерят работа там и да ги ценят, тъй като знаят що е труд и отговорност. Почти всички те не забравят своето родно място. Инвестират спечелените пари в нови домове за семействата си. Затова новите квартали с къщи на по два и три етажа се множат. Почти няма фамилия, която да не се радва на нов дом в това симитлийско село.

Лятото

Лятото е най-силният сезон на строежите в Долно Осеново. По това време много от местните гурбетчии се прибират в родното си село. И не губят времето си. Запретват ръкави, за да вдигат я нови къщи, я пристройки, я надстройки, я гаражи. Използват всяка минута, за да строят.

За тях отпуската, връщането от чужбина не е време за почивка. На практика те идват от работа на работа. За тях е въпрос на чест да построят нова къща и да изучат децата си. Това е най-важното, всичко друго е на второ място. Затова от години се трудят зад граница, защото тук работа има, но заплатите са ниски, споделя Росен, който няма време за повече разговори, тъй като работата не чака.

Бетоновозите не спират и в събота, и в неделя. И никой не се оплаква от шума и олелията край строежите. Напротив – всички приветстват новото строителство. Тук всяка втора къща вече е нова, а само от началото на тази година местните хора са вдигнали около десетина жилищни постройки.

Някои от новите сгради са почти в гората, тъй като почти всички парцели в селото и в близост до него са застроени. Някои местни жители с усмивка вече наричат родното си населено място „Бевърли Хилс”.

Испания

Осеновци се трудят най-вече в Испания и Португалия, по-малко са тези в Италия, Германия, Англия. Общото между тях е, че всеки месец пращат пари, за да вървят строежите. Всяка фамилия има поне по един представител зад граница. „Благодарение на нашите емисари из Европа в селото ни новите къщи стават все повече. Преди години имахме квартал с нови къщи, а сега стана обратното – имаме квартал със стари къщи, всичко друго е ново строителство. Не е тайна, че гурбетчиите помагат на своите близки и роднини с пари, тъй като няма работа в селото. Тук строежите им се ръководят от техни близки, а те всеки месец пращат пари, за да върви работата. Доста са тези, които са в чужбина със семействата си. Но и те смятат да се върнат един ден в селото ни”, казват местните жители. Те се гордеят, че селото им е сред най-хубавите не само в община Симитли, но и в целия Пирински край. Защото населението не намалява, а инвестираните средства тук се увеличават с всяка изминала година. Но най-важни са децата, те също стават все повече. И са гаранция, че животът ще кипи с пълна сила в Ново Осеново още много години.

The post Прекръстиха село заради 100 къщи appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Прекръстиха село заради 100 къщи

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви