През януари ще можем да видим и заснемем най-ярката комета

0

Началото на 2023 г. предоставя възможност за любителите астрономи да наблюдават и да заснемат две комети, открити при наблюдения по програмата Zwicky Transient Facility (ZTF) от обсерваторията Паломар, Калифорния.

Една от тях е най-ярката очаквана комета за годината, каза за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“, предава NOVA.

Кометата C/2020 V2 (ZTF) в първите нощи на януари ще бъде в околополярната област на небето – видимо недалеч от звездата гама-Цефей. Тогава тя ще бъде с яркост от около 9.8-а видима звездна величина, което я прави подходяща по-скоро само за фотографски наблюдения, коментира Маркишки.

В началото на втората седмица на януари кометата ще навлезе в съзвездието Касиопея, добави физикът. C/2020 V2 ще премине през перихелия си на 8 май 2023 г., на разстояние 333.3 млн. км от Слънцето.

Най-близо до Земята тя ще бъде на 17 септември 2023 г., на разстояние 277.35 млн. км от нашата планета. Тогава се очаква нейната яркост да бъде около 9.7 видима звездна величина, т.е. ще си остане достъпна за фотографски любителски наблюдения. Тази комета е открита на 2 ноември 2020 г. при наблюдения по споменатата програма ZTF.

От около средата на януари до около средата на февруари с бинокъл или с малък телескоп ще може да се проследи небесният път на кометата C/2022 E3 (ZTF). Към момента тя е най-ярката очаквана комета за 2023 г. – с максимална яркост около 5-а видима звездна величина.

С тази яркост се очаква тя да бъде видима над северния хоризонт в един по-тесен интервал време – в последните няколко нощи на януари и през първата седмица на февруари. Фотографски кометата е вече достъпна, предвид, че с телескоп или с телеобектив могат да се фотографират слаби обекти, незабележими при визуални наблюдения. В края на януари и през февруари C/2022 E3 ще се движи през съзвездията Малка мечка, Жираф и Колар.

Тази комета ще премине през перихелия си на 12 януари 2023 г., на разстояние 166.39 млн. км от Слънцето. Кометата е открита на 2 март 2022 г.

The post През януари ще можем да видим и заснемем най-ярката комета appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: През януари ще можем да видим и заснемем най-ярката комета

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви