ПРЕЗ СИСТЕМАТА „ХАВАЛА“: Хилядарка за квартира на бежанец в София!

0

Най-малко 1000 лева струва квартира в София, в която се настаняват бежанци от Близкия изток и Африка, желаещи да достигнат до Германия по каналите на Балканския път. Това научи „Телеграф“ от разследващи в хода на спецакцията на МВР и прокуратурата с кодово име „Хавала“, която се провежда срещу трафика на нелегални мигранти.

През целия ден в понеделник се осъществяваха ред претърсвания на адреси в София, Драмоган и ямболското село Болярово.

Схема

Акцията е по заповед на главния прокурор Иван Гешев. Проверява се контингентът, който трафикира мигранти от границата с Турция през България и Гърция за Западна Европа. За схемата на плащания между отделните участници в т.нар. Балкански път е включена системата „Хавала“, която се използва за препращане на пари в арабския свят. „Освен шофьори и хазяи в акцията се търсят и тези, които отговарят за тяхното набиране“, поясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Системата „Хавала“ е популярна сред различни групи от криминалните среди и терористи от Близкия изток. В понеделник в столичният квартал „Зона Б5“ почерня от полиция. Униформени нахлуха в жилищен блок и извършиха обиск в апартамент, обитаван от сирийски гражданин. Установено е, че жилището е използвано за квартира, в която за по няколко нощувки са отсядали групи бежанци, преди да бъдат прехвърлени към границата със Сърбия. Подобни адреси са проверени още в кварталите „Модерно предградие“ и „Обеля“, както и още няколко места в столицата.

Полицаи извеждат задържан в спецакцията Хавала.

Телеграф

Играчи

По информация на „Телеграф“ в „Зона Б5“ са задържани мъж и жена, които са основни играчи в организацията на канала по т.нар. Балкански път. Той води от Северна Африка, Близкия изток и Азия през България до Западна Европа. В акцията наред с основните играчи са задържани шофьори и хазяи. „Ударени са сериозни групи, които се занимават с каналджийство. Акцията ще продължи и на територията на Турция“, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. „Засиленият миграционен натиск е причината днес в цялата страна да има активни действия. Тя е и една от основните предизвикателства към националната сигурност“, обобщи по-късно и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя отбеляза, че през изминалата 2022 г. има 590 осъдени за каналджийство, а оправданите са само четирима. „В момента сме свидетели как правоохранителните органи започнаха да говорят на един език и по този начин се надяваме да постигнем едни доста добри резултати“, каза Милева. Тя съобщи още, че освен от Сирия и Афганистан все по-голям е миграционният натиск и от Мароко.

The post ПРЕЗ СИСТЕМАТА „ХАВАЛА“: Хилядарка за квартира на бежанец в София! appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ПРЕЗ СИСТЕМАТА „ХАВАЛА“: Хилядарка за квартира на бежанец в София!

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви