Председателят Андон Тодоров изпрати писмо до Р.Томов, от името на ОбС, да се направи нова процедура за публично обсъждане за 5млн. лв. дълг, който ще се изплаща от джоба на благоевградчани

0

Предложението на благоевградския кмет Румен Томов общината да вземе дългосрочен кредит от 5 млн. лв. за ремонт на 11 улици в центъра на града ще отпадне и от извънредната сесия на ОбС следващата седмица, както вече се случи в края на януари.

Вчера председателят на ОбС Андон Тодоров уведоми кмета за решението на Председателския съвет да се върне обратно в общинската администрация искането за теглене на кредит заради 7 нарушения на Наредбата за условията и реда за провеждане на обществено обсъждане за теглене на кредит, каквото бе организирано в края на миналата година.

Според юристите на ОбС – Благоевград не е спазена процедурата от наредбата поканата за обществения дебат да бъде публикувана в централен и местен ежедневник, а в качената на сайта на общината покана липсва мястото за свободен достъп до материалите по проекта, както и време за обществен достъп до документацията и лица за контакти. Липсва заповед, с която кметът трябва да назначи комисия от експерти за подготвяне и провеждане на процедурата, както и липса на подробно описание на всички финансови параметри на проекта – източници на финансиране и на погасяване, максимален размер на дълга и т.н.

Не е взето предвид и изказването на управителя на ВиК – Благоевград инж. Росица Димитрова, която представи други алтернативи за дълга, като готовност на оглавяваното от нея дружество да направи част от ремонтите. Не са осигурени и необходимите технически средства за нагледност на материалите.

Не на последно място, в писмото си до кмета ОбС председателят напомня, че тъй като по време на организираното от кметската администрация обществено обсъждане в залата присъстваха само 3-ма граждани, това е достатъчен аргумент за организиране и провеждане на ново обществено обсъждане, за да се запознаят повече благоевградчани с идеята десетилетия напред да изплащат заем за ремонт на няколко улици.

За да се спази цялата процедура, е необходим минимум месец, а извънредната сесия е планирана за 16.02.2021 г.

Източник: Вестник“Струма“

The post Председателят Андон Тодоров изпрати писмо до Р.Томов, от името на ОбС, да се направи нова процедура за публично обсъждане за 5млн. лв. дълг, който ще се изплаща от джоба на благоевградчани appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Председателят Андон Тодоров изпрати писмо до Р.Томов, от името на ОбС, да се направи нова процедура за публично обсъждане за 5млн. лв. дълг, който ще се изплаща от джоба на благоевградчани

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация