Празник на посетителски център Струмяни

0

Всяка година на 18-ти май светът отбелязва Международния ден на музеите. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимно разбирателство, сътрудничество и мир между народите. Това е наистина прекрасен повод да си дадем сметка за значимостта на музея като духовно пространство, което в ерата на новите технологии привлича не само специалисти и любители на културното наследство, но и възпитава у младото поколение любов към историята, изкуството, културата и традициите.
Музейната сбирка в община Струмяни е открита на 02.08.2002г. През 2014 година е преместена в реновираната сграда по европроект в Посетителски център.
Тя е разделена в три отдела – археология, етнография, нова и най-нова история. Разполага с артефакти, открити при разкопки и проучвания в района, както и дарения от местни жители.
В раздел археология има доста интересни експонати. Най-ранните са от ранният неолит VІ хил. пр. Хр. във времето, когато металът още не е бил известен като материал. Могат да се видят сечива и оръдия на труда, които са изработени изключително от камък. В експозицията е засвидетелствана и желязната епоха с различни накити като гривни, торкви, фибули, както и култова керамика от това време.
Изключително разнообразни представители на мраморната пластика също могат да се разгледат. Те най-често са на почитаните по тези земи божества. Най-добре е представен култа към Артемида, след това Дионис, Зевс, Богинята майка, тракийският конник, а също и към източните божества Изида и Серапис. Мраморът за изработката им е бял и дребнозърнест, точно такъв, какъвто и днес се добива в кариерите в община Струмяни.
Изключително интересна е колекцията на музея от керамични съдове, предимно от периода на римското господство по тези земи. Разделени на три групи керамичните експонати представят характерната за провинция Македония т.нар. “сива македонска” , луксозната за това време “римска червенолакова”, както и най-ранната – гръцката керамика. Формите са разнообразни, съдовете са цели и заслужават внимание от страна на посетителите. Изключително интересни са и теракотите в зооморфни и антропоморфни форми, както и керамичните лампи. Както при битовата керамика, тук също има представители от преди и след Христа. Особено добре е представено ранното християнство и това не е случайно, тъй като на територията на общината е открита раннохристиянска базилика, която е и епископска. В музейната сбирка се съхраняват и са изложени архитектурни елементи открити по време на археологически проучвания на храма, между които един от най-ажурните йонийски капители откривани в България. Тук може да се види олтарната маса, мраморният фонтан от двора на базиликата, както и централното пано от мозайка с Христовият монограм “Хризма”.
Етнографската тема е представена от експонати свързани с литургиката, старопечатни книги издадени в Цариград, автентични носии от Малешевско, уреди за обработка на прежда и тъкане, както и експонати на възрожденската битова керамика. Тук може да се види оригиналният буквар от килийното училище, което е първо в цяла Мелнишка околия. Училището е открито през 1844 г. в село Горна Рибница. Помещението, където се е помещавало училището до черквата, която е паметник на културата, може да се разгледа и сега.
Резюме за археологическите забележителности тук:

The post Празник на посетителски център Струмяни appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви