ПП ще тества с декларация в парламента има ли мнозинство за втория мандат

0
„Продължаваме Промяната“ (ПП) предлага на партиите в парламента да се обединят по общи приоритети, които да бъдат записани в програмна декларация. Идеята е тя да бъде подложена на гласуване в началото на януари и да покаже дали би могло да има мнозинство около втория мандат, който президентът трябва да връчи на ПП.

„Демократична България“ (ДБ), които са единственият сигурен партньор на ПП, още миналата седмица предложи да бъде изготвена такава декларация. Това стана на срещата на ПП с повечето от останалите партии в парламента.

Номинираният за премиер с мандата на ПП Николай Денков сега потвърди, че смята да направи именно това.

По думите на Денков се очаква програмната декларация да съдържа преамбюл, в който се обяснява избраният подход, конкретни национални цели, към които да бъде приложен списък с конкретни законопроекти, които Народното събрание да разгледа през следващата година.

ПП са изпратили писмени покани до всички парламентарни групи да изпратят приоритетните за тях текстове, които да бъдат включени в декларацията. Партиите имат срок до четвъртък вечерта, за да могат да бъдат обобщени предложенията.

В петък пък ще се проведе нова среща, на която са поканени всички парламентарни групи, за да бъдат обсъдени допълнения в декларацията.

„Идеята е да видим заедно къде би могло да има общо сечение на приоритети“, каза Денков.

Очаква се веднага след празниците да има нова среща между партиите, дали своите предложения. Тогава ще бъдат оформени национални приоритетни задачи в програмна декларация, която да бъде включена за гласуване в пленарна зала още в първите дни след 3 януари.

„Ако програмната декларация получи подкрепа от мнозинството депутати при гласуване в пленарна зала, то ние ще представим състав на Министерски съвет, който ще е предварително обсъден с формациите подкрепящи декларацията“, заявиха ПП.

Освен да покаже дали има мнозинство около мандата на ПП, тази декларация на теория би могла да играе ролята на своеобразно коалиционно споразумение, което обвързва формациите да стоят зад подкрепените от тях приоритети, ако бъде избрано правителството.

Още миналата седмица ПП изпрати писмо до парламентарните сили, в което заяви, че е готова да състави кабинет на малцинството с „Демократична България“, но само ако останалите партии изпълнят условията им за приемане на конкретни законодателни инициативи, които бяха изброени точка по точка. Едно от исканията им беше парламентът да приеме президентското вето на промените в Изборния кодекс, но засега коалиция „хартиена бюлетина“ между ГЕРБ, ДПС и БСП не отстъпва.

Попитан дали евентуалното отхвърляне на ветото ще сложи до край на преговорите за втория мандат, Денков отговори: „Има нюанси в Изборния кодекс. Цялата дискусия се заформи около това дали има хартиени бюлетини или не. Има други важни аспекти, които трябва да решим: за нас е неприемливо да няма протокол от машините, защото това би обезсмислило машините“.

Според Денков би могло да има компромис – да има хартиена бюлетина и протокол от машините, който да удостоверява какво се е случило с машинното гласуване.

Шансовете за кабинет с втория мандат обаче все така граничат с нулата, независимо дали бъде внесена декларация или не. Причината е, че ПП и ДБ имат едва 73-ма народни представители, които са далеч от необходимото мнозинство, за да мине евентуално правителство. Почти невъзможно е двете формации да получат подкрепа от ГЕРБ и ДПС, както и от „Възраждане“. Подкрепата от БСП също не изглежда сигурна. Дори бившите коалиционни партньори на ПП да решат все пак да подкрепят евентуално правителство и то бъде подкрепено от „Български възход“, то тогава ще има общо 110 гласа „за“ (заедно с изгонения от БСП Явор Божанков). Тези гласове отново няма да бъдат достатъчни.
  

Източник: mediapool.bg

The post ПП ще тества с декларация в парламента има ли мнозинство за втория мандат appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ПП ще тества с декларация в парламента има ли мнозинство за втория мандат

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви